Facket: Inhyrda är en risk

2014-09-16 12:20 Elisabeth Vene  
Bemanningsanställningar bidrar till de bristande kunskaperna, menar Marie Martinsson, utredaren som har gjort rapporten. Foto: Jörgen Appelgren

Var femte statstjänsteman känner inte till hur offentlighetsprincipen fungerar på den egna arbetsplatsen. Det visar en rapport från fackförbundet ST.

Är du överraskad av resultatet, Marie Martinsson, utredare som gjort rapporten?

– Jag är oroad men inte förvånad; rapporten bekräftar mina misstankar. Tjänstemannarollen har förändrats genom åren och lakats ur. Staten har blivit alltmer som en allmän arbetsplats med många visstidsanställda. En tredjedel av samtliga inom statstjänstemannasektorn är visstidsanställda. Är det verkligen nödvändigt? Vi är också kritiska mot att bemanningsanställda utför kärnverksamhet. Det bidrar till de bristande kunskaperna.

Vad ska man göra åt kunskapsluckorna?

– Vi i ST tycker att det borde finnas en obligatorisk introduktionsutbildning i vad det innebär att vara offentliganställd tjänste­man. Dels hur jag ska uppföra mig, vilka krav och förväntningar som ställs. Dels ren kärnkunskap, som hur offentlighetsprin­cipen fungerar och styr verksamheten. EU-kunskap är ytterligare en viktig ingrediens. Chefer och redan anställda skulle också gå kursen kontinuerligt och Regeringskansliet skulle ha ansvaret för att det blev gjort. Nu är fortbildning alltför mycket upp till individen, som förväntas ha koll på nya lagar och EU-direktiv.

Var det bättre förr?

– Så kan man inte säga, samhället har helt enkelt förändras, till exempel med EU och gränserna som inte finns på samma sätt. Det har också ökat kraven på statstjänstemannen att medborgarna blir alltmer kunniga. Dessutom har arbetsbelastningen ökat för många på grund av radikala politiska beslut som har ändrat strukturen på arbetet. Ta sjukförsäkringen och socialförsäkringarna, även Arbetsförmedlingen under senare år eller polisen, som ska få en helt ny organisation. Det har också skett sammanslagningar av myndigheter, vilket ändrar förutsättningarna för ditt jobb. Du ska lära dig nytt och finna tid att göra allt detta. Risken att råka slå fel ökar om du måste jobba på löpande band. Vi har haft flera sådana fall.

Är arbetsgivarna för hårda mot tjuv­kikarna?

– Det är väldigt viktigt att otillåtna slagningar inte förekommer. Som medborgare måste jag kunna lita på att bli rättssäkert behandlad. Men för att kunna göra mitt jobb som statstjänsteman måste jag veta hur det fungerar och ha rimliga arbetsförhållanden.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna