”Fackföreningsrörelsen måste bli en blåslampa”

2013-10-16 23:00 Lennart Kriisa  
Fackföreningsrörelsen måste vara solidarisk även med de som inte är medlemmar i Byggnads, menar nya ordföranden Johan Lindholm. Foto: Jörgen Appelgren

Johan Lindholm, ny ordförande för Byggnads, ser hur den svenska modellen rasar samman. Han har själv köpt köttbullemackor åt rumänska byggjobbare, blåsta på sina löner.<br>– Jag är trött på att bara ha media som verktyg.

Varför pratas det så många olika språk på svenska byggen?

– Vår bransch var en av de första som öppnades upp, då blev det såhär eländigt. Vi behöver utländsk arbetskraft, men de utnyttjas å det grövsta. Arbetare ställs mot arbetare.

Hur menar du?

– Våra medlemmar ser hur migranter plockas in på lägre löner, de får sämre arbetsmiljö och bor odrägligt. Det skapar förstås oro på arbetsplatserna, inte främlingsfientlighet. De usla villkoren tränger sig på oss.

Men migranterna har väl ändå bättre villkor här, jämfört med sina hemländer?

– Jag har träffat många av dem personligen, rumäner och letter som kommit in på våra kontor. De har inte fått ut sina löner och är hungriga. Jag har själv varit med och köpt köttbullemackor åt dem.

Men de är inte era medlemmar, varför ska ni ta hand om dem?

– Fackföreningsrörelsen måste vara solidarisk och vi gör vad vi kan, som att kontakta deras arbetsgivare och trycka på med informella förhandlingar. Ibland kontaktar vi media, då brukar arbetsgivarna lyssna.

Hur stor är löneskillnaden mellan svenska och utländska byggnadsarbetare?

– Vid det senaste fallet, bygget av ett parkeringshus ute i Råcksta, fick ett antal byggnadsarbetare 35 kronor i timmen. Våra medlemmar har en snittlön på runt 200 kronor i timmen.

Införa lagstadgade minimilöner? Då är ni kvitt lönedump­ningen.

– Nä, det ska inte behövas. Vi har olika bottnar i våra kollektivavtal och måste se till att de följs. Det är dags för politikerna att agera, inte bara prata sig varma om den svenska modellen.

Hur då, upphöja kollektivavtal till lag? Verkar ju funka i Finland.

– Nej, inte så, vi har fortfarande en bra modell med kollektivavtal. Jag tycker att arbetsmarknadens parter ska bestämma villkoren för varje bransch. I Tyskland fungerar det nu, där får utstationerade arbetstagare ut sina löner. Tull, arbetsgivare och fackförbund samarbetar.

Ni har ju fått igenom massor med kontrollsystem för att styra upp detta, senast anmälningsplikten för utländska arbets­givare.

– Jovisst, men de är bara kosmetika och fungerar uppenbarligen inte. Vi har verktygen, alltså kollektivavtalen, men vi har inte utvecklat dessa utan förvaltar bara, då blir det såhär.

Vad har ni själva för ansvar?

– Fackföreningsrörelsen måste bli en blåslampa på politikerna. Vi behöver krav på att svenska kollektivavtal ska gälla för samtliga arbetare vid offentlig upphandling, dessutom rättsligt bindande anställningsavtal för migrantarbetare. Dokumenten vi får se i dag är till för att vi ska bli nöjda men gäller inte i praktiken. Tyvärr bryr sig få om byggnadsarbetarnas villkor.

Hur kommer det sig?

– Säg det. En byggnadsarbetare i månaden dör på jobbet, tänk om läkare eller journalister hade sådana dödstal, då hade det blivit kriskommissioner.

Ser du något positivt med globaliseringen?

– Absolut, byggbranschen är en av motorerna i konjunkturen. Vi behöver utländsk arbetskraft för att möta alla behov. Jag är hoppfull om framtiden, allt det här går att lösa.

Johan Lindholm

Ålder: 49 år.

Bor: Lägenhet i centrala Stockholm.

Familj: Fru, fyra söner och en bonusson i åldrarna 14–27.

Utanför jobbet: Jagar rådjur på Öland. Har blivit farfar till en liten tjej.

Bakgrund: Timmerman, lagbas på Skanska, valdes till ordförande för Byggettan, år 2010 andre förbundsordförande, sedan förra året ordförande för Byggnadsarbetareförbundet.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer