”Fackligt arbete blir störande inslag”

2014-03-10 07:00 Lennart Kriisa  
Oavsett om de rödgröna eller Alliansen vinner väntar ett fortsatt sparbeting för staten, tror Britta Lejon. Men hotet om nedskärningar enligt dansk modell skrämmer mest. Foto: Jörgen Appelgren

Britta Lejon, ordförande för fackförbundet ST, har hamnat på kollisionskurs med sitt forna parti Socialdemokraterna. Förslaget att banta den statliga verksamheten bedömer hon som orealistiskt.<br>– Den typen av marginaler finns inte.

Över 15 000 anställda ska bort från staten vid en socialdemokratisk valseger, är det fortfarande din bild?

– Det var vår beräkning efter beskedet om besparingarna. Nu har jag träffat Magdalena Andersson och fått veta att det inte handlar om uppsägningar utan om att jobba smartare.

Det var väl skönt?

– Socialdemokraterna ser fortfarande framför sig stora besparingar, men den typen av hål i verksamheterna finns inte. Effekterna kommer att bli enorma.

Hur vet du det?

– I Danmark har politikerna beslutat att spara tolv miljarder inom statsförvaltningen. Våra danska systerförbunds erfarenheter är tydliga: besparingarna leder till högre arbetsbelastning och sämre kvalitet.

Kanske bättre om Alliansen vinner valet?

– Nä, det vet jag inte. Alliansen har i och för sig kritiserat Socialdemokraternas utspel men utan att berätta vad de själva vill göra. Dessutom har de statliga myndigheterna ett årligt sparbeting redan nu. Jag tror att sparbetinget fortsätter efter valet, oavsett vilket block som vinner.

Hur fungerar den statliga verksamheten i dag?

– Vi ser ett sjunkande förtroende för de stora verksamheterna, som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Rikspolitikerna har tyvärr ett litet intresse för de statliga verksamheterna. De har oftast en kommunal bakgrund, det är kommunerna de förstår sig på.

Vad innebär det sjunkande förtroendet för dina medlemmar?

– Mer hot och våld. Tidigare drabbades mest de anställda inom Kriminalvården, nu hotas även anställda på till exempel Försäkringskassan och Migrationsverket.

Fast det är väl ändå rätt bra att jobba statligt? Jämför med lönerna och sjuktalen inom kommunerna.

– Jovisst, inom staten har en del bra villkor men det finns många anställda med monotona arbetsuppgifter, utan något som helst inflytande för hur arbetet ska utföras. En del hinner inte ens gå på möten för facklig information.

Hur kommer det sig?

– Bland de högsta cheferna finns en kortsiktighet. Då blir det fackliga arbetet ett störande inslag i produktionen.

Kommunal vill att en undersköterska ska tjäna lika mycket som en industriarbetare. Finns någon motsvarighet inom staten? Kanske en handläggare på Försäkringskassan?

– Jo, det skulle jag säga. Vi är ett kvinnodominerat förbund och en hel del ligger i det lägre lönefältet. Jag tycker förstås att glappet mellan en handläggare och en industriarbetare ska minska.

Kommunals strategi är att riva upp instruktionerna till Medlingsinstitutet.

– Visst kan det finnas anledning att se över Medlingsinstitutets uppdrag, men just den pusselbiten är jag tveksam till. Lönebildningen är parternas ansvar.

Men vad har ni för chans att påverka nivån efter att industrin satt märket?

– Vi har inte haft någon sådan konfliktsituation, däremot känner sig flera av våra systerförbund motarbetade av Medlingsinstitutet. Jag tror det handlar om hur Medlingsinstitutet väljer att tolka sitt uppdrag. Nu verkar Medlingsinstitutet ha fattat galoppen och ska utreda hur ojämställda löner påverkas av att industrin sätter märket.

Hur är förtroendet för ditt fackförbund? ST krympte förra året.

– Vi är inne i den värsta puckeln av pensioneringar och har inte lyckats värva tillräckligt många av de nya. Vi måste bli bättre på det.

Byta namn kanske? Unionen går ju som tåget.

– Namnfrågan har aldrig dött inom vårt förbund, men den är inte i fokus just nu. Vi måste få de statligt anställda att känna en stolthet både för sina arbeten och för det fackliga medlemskapet. Här har vi stora möjlig­heter.

Britta Lejon

Ålder: 49 år.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Två vuxna barn, tre bröder, en syster och fyra föräldrar.

Utanför jobbet: Läser mycket, just nu en bok om Esaias Tegnér, Rönndruvan glöder, träffar barn och kompisar.

Bakgrund: Byråsekreterare vid Transportrådet. Ordförande i Svensk Biblioteksförening. Minister i socialdemokratisk regering under fyra år, riksdagsledamot under fyra år. Förste vice ordförande för ST från 2008, ordförande sedan 2012.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer