Fastighetsskötare saknade arbetsförmåga

2018-10-18 00:00 Mikael Kindbom  

En fastighetsskötare som sades upp efter 18 år i företaget och var sjukskriven de sista fem åren anses helt sakna arbetsförmåga. Arbetsgivaren har inte brustit i sina skyldigheter att få henne att återgå i arbete och förutsättningar för omplacering har saknats.

En kvinna anställdes som fastighetsskötare på Växjöbostäder 1996. Hon uppger sig ha utsatts för sexuella trakasserier av de manliga kollegerna, vilket hon sedan 1999 tagit upp med arbetsgivaren utan resultat.

Efter en påstådd stöld som inte kunde bevisas omplacerades hon till ett trädgårdsprojekt som skulle ut­föras utöver hennes arbete som fastighetsskötare. Det tog på hennes krafter och hon sökte och fick en annan tjänst i bolaget där hon också blev stressad av hög arbetsbelastning. Från och med år 2005 har hon varit sjukskriven i olika perioder och sedan juli 2009 har hennes arbetsförmåga bedömts som helt nedsatt. Hon har haft många kontakter med vården. Den 1 oktober 2014 sades kvinnan upp av personliga skäl.

Fastighetsanställdas Förbund: Det var vid uppsägningen inte medicinskt klarlagt att kvinnans arbetsförmåga var stadigvarande nedsatt i så väsentlig mån att hon inte kunde utföra arbete av någon betydelse för bolaget. Bolaget har dessutom inte genomfört en omplaceringsutredning som uppfyller kraven i lagen om anställningsskydd.

Växjöbostäder: Kvinnans arbetsförmåga har varit stadigvarande nedsatt i sådan grad att hon inte kunde utföra något arbete av betydelse för bolaget. Och bolaget har utrett möjligheter till omplacering i den utsträckning detta varit skäligt att kräva.

Arbetsdomstolen: Mot bakgrund av fastighetsskötarens långvariga sjukdoms- och sjukskrivningshistorik, hennes hälsotillstånd vid uppsägningstillfället och att läkare har gjort bedömningen att hon inte har någon som helst arbetsförmåga i något på arbetsmarknaden förekommande arbete samt att rehabilitering inte kan ske, anser Arbetsdomstolen att bo­laget inte har brustit i sina skyldigheter att möjliggöra för henne att återgå i arbete. Och det har inte funnits förutsättningar för omplacering.

DOMSLUT

Uppsägningen har varit sakligt grundad. Fastighetsanställdas Förbunds talan avslås. Förbundet ska ersätta Växjöbostäders rättegångskostnader på 1 386 373 kronor.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer