Fem frågor till vinnarna av årets Justitia...

2021-05-28 10:54 Lena Gunnars  

... Emma Fagervall, compliance officer på Folksam och hennes syster Ida Kjos, head of legal and compliance på Advisa.

Vad betyder det för er att få priset?

– Vi blev så klart väldigt glada och det kändes väldigt hedrande att få priset. Det känns som ett stort kvitto på det arbete vi har lagt ner genom åren, att det har haft påverkan.

Du och din syster startade juristbranschens metoo-upprop #medvilkenrätt 2017, hur kommer det sig att ni gjorde det?

– Det började med att jag läste om skådespelerskornas metoo-upprop #tystnadtagning. Vi kände igen mycket kring de strukturer som de berättade om. Jag och min syster hade pratat mycket om beteenden vi sett som vi inte tyckte var så bra i vår egen bransch. Därför blev vi väldigt inspirerade av skådespelerskorna. Först startade vi en liten Facebook-grupp och bara några dagar senare publicerades vårt upprop i Svenska Dagbladet.  Sedan gick det väldigt snabbt från noll till hundra. Vi tog in två jurister till, Maria Näv och Caroline Snellman, som vi arbetade tillsammans med dygnet runt fram tills uppropet publicerades och även en tid efteråt. 

Vad har uppropet hittills lett till?

– Det finns statistik som visar på betydelse. Men den största vinsten är att det nu inte är någon som kan säga att man är omedveten om att det finns en problematik. Uppropet har möjliggjort en större och bredare plattform för att diskutera dessa frågor som tidigare varit väldigt känsliga. De kom upp på bordet och går inte längre att vifta bort som enskilda händelser. 

Är frågorna fortsatt på bordet, trots att fyra år nu gått?

– Ja, min upplevelse är att det är många som fortfarande är oerhört engagerade. Nu finns också den breda plattformen att ta stöd från.  Vi är så oerhört många som har ett starkt engagemang för frågorna, så de kan inte falla i glömska. Och i våra möten med studenterna ser vi också deras glöd och ambition om att komma ut i ett jämställt arbetsliv.

Vilka är de största utmaningarna för juristbranschen i kampen mot sexuella trakasserier?

– Ur ett bredare perspektiv måste frågan om otrygga och jämställda arbetsplatser tas på större allvar och från ledningshåll. Det gäller oavsett om det är större eller mindre problem. Ledningen genomsyrar hela kulturen på en arbetsplats. Därför är det så viktigt att ledningen inte okejar sexistiska beteenden eller en kultur som är gynnsam för trakasserier.

Fotnot: Compliance officer innebär att vara regelefterlevnadsansvarig. Arbetsrollen verkar oberoende i verksamheten med rapportering till vd och styrelse och strävar efter att säkerställa att verksamheten följer lagar och regler.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen