Fler fälls i AD med digitala bevis

2011-02-23 23:00 Lena Gunnars  
Foto: Scanpix samt Colourbox

Digitala inspelningar och mejl används allt oftare som bevis i AD. DO ser dem som en stor hjälp i sina diskrimineringsmål. - Problemet är att inspelningar lätt kan manipuleras, säger Anders Elmér, advokat vid Elmzell advokatbyrå.

<p>Före den digitala revolutionen stod ofta ord mot ord i arbetsrättsliga tvister. Nu har tekniken fått en tydligare roll. Särskilt mejlväxlingar har ökat som bevisning de senaste 10-15 åren. </p> <p>Advokat Anders Elmér tycker inte att det bara är av godo. </p> <p>- Rätten måste vara uppmärksam på möjligheten att klippa och klistra, både när det gäller mejl och inspelningar. </p> <p>Therese Östmark, chef för Arbetsliv på DO, anser att inspelade samtal med arbetsgivare oftast fungerar bra att använda som bevisning i diskrimineringsmål. </p> <p>- I våra mål är det ju en bevisfråga om saker verkligen har diskuterats i termer av att en person fått sluta på grund av graviditet eller någon av de andra diskrimineringsgrunderna, säger Therese Östmark. </p> <p>Även hon upplever att det blivit vanligare med mejl som bevisning. DO får som regel in anmälningar när en händelse redan skett och myndigheten ska utreda vilken bevisning som finns. Då kontrolleras eventuella mejl och inspelningar. Ibland även uppdateringar på Facebook och i olika chattforum.</p> <p>Samtidigt är Therese Östmark väl medveten om problematiken med att material kan vara redigerat. </p> <p>- Man får alltid vara försiktig när det gäller hur bevisning tillkommit, säger hon. </p>

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer