Förbundet: Polisaspirant diskriminerades under säkerhetssamtal 

2022-08-03 13:02 Mattias Davidsson  
"Till följd av frågorna och svaren hon ger så får hon inte fortsätta utbildningen. Där har du ett missgynnande, säger Polisförbundets ombud Henric Ask, arbetsrättsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

STÄMNING. En kvinnlig polisaspirant utsattes för könsdiskriminering och föreningsrättskränkning under säkerhetsprövningen. Det hävdar Polisförbundet som stämmer staten i Arbetsdomstolen. 

Polisförbundets medlem, en kvinna som hade klarat av nästan hela aspiranttjänstgöringen, kallades till ett extra säkerhetssamtal inför anställningen som polisassistent. 

Under samtalet utsattes kvinnan för frågor om en överfallsvåldtäkt som hon hade drabbats av 2020. Frågorna var av skuldbeläggande och könsdiskriminerande karaktär, hävdar Polisförbundet i sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Bland annat ska säkerhetsavdelningens personal ha frågat polisaspiranten om hon tyckte att det var lämpligt att som ensam kvinna röra sig utomhus på natten, huruvida hon var alkoholpåverkad vid tillfället och om hon skulle tänkas kunna arbeta opartiskt i framtiden med våldtäktsbrott. Utöver det ska kvinnan, enligt stämningsansökan, ha fått frågor om alkoholvanor, lättkläddhet i inlägg på sociala medier samt huruvida hon avsåg att i framtiden skaffa barn. 

Polisförbundet anser också att kvinnan har blivit utsatt för föreningsrättskränkning när hon har nekats att ha med sig facklig företrädare vid säkerhetssamtalet. 

Polisförbundets ombud, förbundsjurist Henric Ask vid LO-TCO Rättsskydd, säger att man har rätt att ta stöd och hjälp av sitt fackförbund.

– Det ingår i föreningsrätten. Men här har staten sagt att fackliga företrädare inte får vara med. 

Han utesluter inte att facklig närvaro vid samtalet hade kunnat skydda kvinnan.

– Det hade kunnat påverka hur de har ställt frågorna och eventuellt förhindrat en del av frågorna.

När det gäller den påstådda könsdiskrimineringen så fordrar lagen att det ska ha inträffat ett missgynnande. I det här fallet är det att kvinnan inte har fått fortsätta utbildningen.

– Till följd av frågorna och svaren hon ger så får hon inte fortsätta utbildningen. Där har du ett missgynnande. Men du har också delen om hur hon är klädd på bilder på Instagram. Sådana frågor skulle inte en man få. De påstår att hon inte borde gått hem själv, frågar om hon tänker bli gravid och så vidare. Allt det är sådant som man aldrig skulle ha frågat en man, säger Henric Ask.

Polisförbundet yrkar på 150 000 kronor i allmänt skadestånd till polisaspiranten för brott mot medbestämmandelagen där reglerna om föreningsrätt finns. Dessutom anser förbundet att staten ska betala ytterligare 150 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. Slutligen yrkar Polisförbundet på 150 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del för brott mot medbestämmandelagen. 

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer