Förhandlarna ryggraden i den svenska modellen

2010-10-21 08:00 Lennart Kriisa  
Chefredaktör Lennart Kriisa. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Chansen må vara liten, men vi kan ha stött på varandra. I början av 90-talet var jag nämligen arbetsrättsjurist och förhandlare.

<p>Femton år har passerat sedan jag tog ett kliv åt sidan, läste på journalisthögskola och följaktligen blev journalist. Karriären inleddes på Dagens Nyheter och Aftonbladet för att därefter slå rot på Expressen. Och nu - chefredaktör för Lag&Avtal. </p> <p>Att jag landade här var aldrig planerat, men känns förstås naturligt. Lite som att komma hem. Jag minns första gången jag slog upp Lag&Avtal, vid postfacken i den något dystra korridoren på Svenska Kommunförbundet. Grått omslag, sida upp och ner med domar, ingen större ansats till journalistik. Sedan dess har tidningen blivit bättre, men mycket återstår. Ni kan vara lugna, referaten av samtliga domar från Arbetsdomstolen ska finnas kvar i tidningen. Och vi ska fortsätta vara oberoende, en neutral arena för debatt, det är vår styrka. Men vi har också ett journalistiskt uppdrag: att spegla, granska och påverka. Då når vi min ambition - att Lag&Avtal ska vara oumbärlig för alla som arbetar med arbetsrättsliga frågor. </p> <p>I det här numret tittar vi närmare på förhandlarna. De är ryggraden i den svenska modellen. En av mina första förhandlingar slutade i osämja. Jag tyckte att vi hade kommit överens om en lösning, men när jag fick avtalet för påskrift ett par dagar senare såg det inte ut som förväntat. Jag blev förbannad och ringde upp motparten. Han förstod vad jag menade, bad om ursäkt och ville bjuda på lunch. Det fick han. Vi träffades på en restaurang, där starköl med snaps beställdes in, följdes upp med konjak och kanske någon drink, minnesbilden är lite oklar. Resten av min arbetsdag gick </p> <p>i slowmotion. Ärrade kollegor avslöjade att förr, då kunde ett handslag firas med butelj. Någon gång gick det för långt, överenskommelsen försvann in i dimman och nästa dag fick man börja om från början. Nå, sedan länge är förhandlingsborden torrlagda. Men konsten att komma överens är densamma och att känna tillit till motparten avgörande. </p> <p>Nu ska jag fördjupa mig i hur arbetsrätten förändrats de senaste femton åren. Tydligt är att många nya frågor behöver belysas. Tänker du på något särskilt vi bör skriva om? Hör gärna av dig!

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer