Förlikning mellan Gate Gourmet och Transport – medlemmar får dela på tio miljoner

2021-11-05 11:29 Lena Gunnars  
Cateringföretaget Gate Gourmet på Arlanda flygplats. Foto: JOHAN NILSSON / TT

UPPGÖRELSE. Gate Gourmet och fackförbundet Transport har kommit överens. Därför ställs de planerade huvudförhandlingarna i AD nästa vecka in. Överenskommelsen innebär att 62 av Transports medlemmar får dela på tio miljoner kronor.

– Det här visar på värdet av det fackliga medlemskapet och styrkan hos Svenska Transportarbetareförbundet. Jag är oerhört stolt över det arbete som förbundets förhandlare P-O Norgren och Johan Einarsson lagt ner i detta ärende tillsammans med LO-TCO Rättskydd, säger Transports ordförande Tommy Wreeth, i ett uttalande.

Bakgrunden är att Gate Gourmet under en omorganisation sade upp ett stort antal av Transports medlemmar. Transport hävdade att bolaget ensidigt hade bytt kollektivavtal från Riksavtalet arbetstagare på civilflygsområdet till HRF:s cateringavtal och inte heller hade respekterat LO:s organisationsplan.

Gate Gourmets omorganisation innebar bland annat att alla tjänster inom de kollektivavtalsanställdas område omvandlades till kombinationstjänster. Alla medarbetare skulle nu ha kompetens att utföra arbetsuppgifterna och schemaläggas på minst två av de avdelningar som fanns på bolaget.  Gate Gourmet menade att alla kollektivavtalsanställda efter omorganisationen skulle omfattas av HRF:s cateringavtal.

"Det finns således numer inga tjänster på Gate Gourmet där anställningsvillkoren regleras av Riksavtalet arbetstagare på civilflygsområdet”, alltså det avtal som Transport slutit med arbetsgivarorganisationen", menade Gate Gourmet i sitt svaromål till Arbetsdomstolen. 

I stämningsansökningarna hade Transport bland annat yrkanden om att Gate Gourmet Sweden:s uppsägningar av förbundets medlemmar skulle ogiltigförklaras, att bolaget brutit mot turordningsreglerna och att det gjort sig skyldigt till föreningsrättskränkning.

– Att uppsägningarna är föreningsrättskränkande har sin grund i att arbetstagarna är medlemmar i Transport och att bolaget har sagt upp nästan alla i just den kretsen. Vi anser att det är en felaktigt hanterad arbetsbrist, som om det inte skulle finnas arbete inom vårt avtalsområde, trots att vi är överens med HRF om hur gränsdragningarna ska vara mellan våra avtal, sa Per-Olof Norgren tidigare till Lag & Avtal. 

Enligt Transport har Gate Gourmet under tiden från den 28 oktober 2020 till den 4 november 2020 sagt upp 63 medlemmar på grund av arbetsbrist inom förbundets avtalsområde. Ett femtontal medlemmar har fått erbjudanden om att bli omplacerade och få arbeta under villkoren som gäller i HRF:s cateringavtal, som innebär betydligt lägre ersättningar.

Men eftersom parterna nu har träffat en förlikning blir det inga huvudförhandlingar i AD i de tre målen, som det hade planerats för på tisdag och onsdag nästa vecka.

Lag & Avtal söker Transportföretagen för en kommentar.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen