”Försäkringskassan måste arbeta rättssäkert”

2018-09-20 00:00 Mikael Kindbom  
Maria Rydbeck ser fram emot att få åka ut och träffa sina medarbetare på Försäkringskassan runt om i landet. Foto: Pensionsmyndigheten

Anställningsintervjun. Maria Rydbeck tillträder den nyinrättade tjänsten som överdirektör på Försäkringskassan i mitten av oktober. Hon tycker att övergången från tjänsten som tillförordnad generaldirektör på Pensionsmyndigheten känns naturlig och utmanande.

– Det är två samhällsviktiga myndigheter som båda berör alla olika livsskeden.

Vad är det som lockar med rollen som överdirektör på Försäkringskassan?

– Det är en nygammal tjänst. Rollen har funnits tidigare men kommer tillbaka nu på flera myn­digheter. Det går ut på att sitta i ledningen och stötta nu­varande och kommande generaldirektören på Försäkringskassan, vilket känns både lockande och utmanande.

Försäkringskassan har ju varit omskriven och kritiserad för att vara för snål och hård i sina bedömningar. Hur ändrar man på den bilden?

– Jag har själv en positiv bild av Försäkringskassan i de kontakter jag har haft i mitt jobb på Pensionsmyndig­heten. Men den har ett svårt uppdrag som berör många människor. Jag hoppas att jag med min erfarenhet från Pensionsmyndig­heten kan bidra till att öka förtroendet för Försäkrings­kassan.

Hur ska människor som nekas bidrag och känner sig svikna ha för­troende för Försäkringskassan?

– Det handlar ju om myndighetsutövning och att tillämpa regler. Det är viktigt att arbetet utförs med ett bra bemötande och på ett rätts­säkert sätt, något man måste jobba med hela tiden.

Förstår allmänheten vilka förutsättningar Försäkringskassan jobbar under och vilka regler som gäller?

– Alla har ju varit i kontakt med Försäkringskassan och har en bild av den, men det är en utmaning att förmedla regler och konsekvenserna av regler. Därför är det väldigt viktigt med information och kommunikation.

Hur ska ni få personalen att trivas?

– Grundförutsättningen är en bra arbetsmiljö och ett bra arbetsklimat. Sedan är det viktigt att utveckla personalen och göra ett bra rekryteringsarbete.

Vad ser du mest fram emot i ditt nya jobb?

– Att få vara med och forma den nya rollen som överdirektör, och så är jag jättenyfiken på Försäkringskassan som organisation.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer