Fransk dom: Chefer fällda för mobbning

France Télécoms tidigare vd Didier Lombard anländer till domstolen i Paris den 20 december 2019. Foto: Michel Euler

France Télécom och tre före detta direktörer bär indirekt ansvaret för att anställda tog sitt liv.Det slås fast i en unik dom i Frankrike. Den före detta vd:n överklagar.

För första gången någonsin döms ett börsnoterat företag i Frankrike för att ha använt brutala styr­metoder. Arbetsgivaren France Télécom, som i dag heter Orange, döms till 785 000 kronor i böter för ”moraliska trakasserier”, alltså mobbning, under åren 2007 och 2008. Tre före detta toppchefer får ett års fängelsestraff, varav åtta månader villkorligt, och 157 000 kronor i böter.

De är därmed ansvariga för en personalpolitik som gjorde att över 30 personer tog livet av sig, försökte begå självmord eller drabbades av depressioner under de berörda åren.

– Straffen är löjligt låga i jämförelse med brotten, sa en av de anhöriga till radiokanalen France Info direkt efter domen, som kom strax före jul.

Domstolen utdömde de maximistraff som gällde för moraliska trakasserier för drygt tio år sedan. För facken hos Orange är domarna, oavsett nivån på straffen, symboliskt viktiga. Patrick Ackermann i fackförbundet SUD var med och stämde arbetsgivaren för tio år sedan.

– Domstolens beslut är en stor ­seger för oss. Det kommer att påverka rättspraxis och ha betydelse för liknande mål i framtiden. Jag hoppas att företagsledare både i Frankrike och i Europa, kanske även i Sverige, tar intryck av den här historien, säger han till Arbetarskydd.

Företaget ska också betala skadestånd på i genomsnitt 100 000 kronor till över hundra personer, ­offer eller anhöriga, som ligger bakom stämningen.

– Domen är omfattande. Direktörerna fick visserligen bara fyra månaders fängelse, och kommer antagligen att få sitta i sina hem med en fotboja under en period. Men att de över­huvud­taget döms som skyldiga är trots allt ett hårt slag för personer i deras ställning, säger Patrick Ackermann.

För över tio år sedan försämrades arbetsvill­koren radikalt hos France Télécom. Det före detta helstatliga bolaget skulle slimmas för att klara konkurrensen på telekommarknaden. 22 000 tjänster av totalt 120 000 skulle bort, och 10 000 personer skulle omplaceras. De anställda hade status som ”offentliganställda” och kunde inte sägas upp. Den dåvarande vd:n Didier Lombard slog an tonen vid ett möte där han inför hundratals personer sa att han skulle se till att folk försvann ”på ett eller annat sätt, genom fönstret eller genom dörren”. Planen Next, som omstruktureringen kallades, drev flera anställda att begå spektakulära självmord eller göra självmordsförsök, varav flera på deras arbetsplatser.

Facken hos France Télécom började kartlägga självmorden och 2009 polisanmälde de sin arbetsgivare. Den juridiska undersökningen tog flera år, och först våren 2019 ägde rättegången rum. Den tog två och en halv månader.

Den förra vd:n Didier Lombard har inte uttryckt någon ånger, och slog ifrån sig ansvaret när han vittnade i rätten. Redan dagen efter domstolens besked meddelade hans advokater att han kommer att överklaga.

– Jag förstår inte varför och vad han tror att han kan vinna på det, säger Patrick Ackermann på facket SDU.

Den nuvarande företagsledningen på Orange hade redan före domslutet sagt att de inte skulle överklaga. Före­taget har bildat en kommission som arbetar med att gottgöra offren.

Anna Trenning-Himmelsbach

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer