Fransk domstol får avgöra

2015-09-23 23:00  

Fransk domstol får avgöra frågor om avgångsvederlag i konkurs.Men verkningarna får bara omfatta egendom som finns i Frankrike.

Den multinationella koncernen Nortel Networks drabbades 2008 av ekonomiska svårigheter och ansökte därför om att insolvensförfaranden skulle inledas för samtliga koncernbolag.

En domstol i Förenade kungariket inledde ett huvudinsolvensförfarande för samtliga koncernbolag i EU. Under tiden lyckades arbetstagarna i koncernens franska dotterbolag genom stridsåtgärder få rätt till avgångsveder­lag som dels skulle betalas ut direkt, dels när verksamheten upphört.

När de anställda begärde att få sina avgångsvederlag av konkursförvaltaren Cosme Rogeau, fick de avslag eftersom likviditetsbudgeten visade ett underskott. De anställda ifrågasatte detta och yrkade vid fransk domstol att de skulle få ut sina avgångsvederlag.

Därefter yrkade konkursförvaltaren att de gemensamma konkursförvaltarna skulle ges i uppdrag att inter­venera i det franska förfarandet.

EU-domstolen slår fast att den franska domstolen är behörig enligt förordningens regler om sekundära förfaranden. Den franska domstolen får dock bara avgöra frågor som rör bolagets tillgångar i Frankrike.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer