Hallå där.... Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan

2016-01-27 23:00 Lena Gunnars  
Cecilia Udin. Foto: Torbjörn Larsson

På måndag, den 1 februari 2016, avskaffas den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Nu går det att vara sjukskriven längre än 2,5 år.

Är det något arbetsgivarna bör tänka på när den bortre gränsen tas bort?

– Nej, men när vi redan vid dag 90 under sjukrivningen frågar arbetsgivarna om det finns andra arbetsuppgifter för den anställde är vi jätteglada om rehabiliteringsutredningen har påbörjats. Den ska egentligen börja redan under sjuklöneperioden, alltså under de första två veckorna när det är arbetsgivaren som betalar ut lön till den som är sjuk.

Att tidsgränsen tas bort innebär inga förändringar när det gäller arbetsgivarnas ansvar?

– Nej, för trots att tidsgränsen är borta är det viktigt att arbetsgivarna fortsatt ser över arbetsplatserna och ser till att personen som är sjukskriven kan komma tillbaka. Även om vi skulle komma fram till att personen inte har rätt till ersättning är ju han eller hon fortfarande anställd hos arbetsgivaren. Arbetsgivaren måste ta sitt fulla rehabiliteringsansvar. Det förbyggande arbetet är viktigt också. Det ska inte komma som en överraskning att en anställd blir sjuk eller har haft ont.

Har ni fått några reaktioner från arbetsgivarna på att tidsgränsen försvinner?

– Nej, Det har varit väldigt lite reaktioner därifrån. Det är nog olika vad arbetsgivarna tycker om den. Tidsgränsen fanns för att man ska veta att det inte går att vara sjukskriven hur länge som helst. Men många har samtidigt varit väldigt oroliga över den. Försäkringskassan svarade i sitt remissyttrande att det är viktigt att ha någon form av tidsgräns, men den skulle vara utformad på ett annat sätt, till exempel ersättningen under arbetslivsintroduktionen.

Innebär borttagandet av tidsgränsen något för er?

– Det har blivit mer fokus på allas ansvar på ett annat sätt än när de nuvarande reglerna kom 2008. Då var det ett väldigt fokus på vad Försäkringskassan skulle göra. Nu pratar man om alla inblandade parter.

Anette Strömqvist i Östersund träffade sin läkare ungefär vart tredje år. Blir det lika glest mellan läkarbesöken nu?

– När det gäller sjukpenningen för att få ett läkarintyg kan läkarbesöken till exempel vara allt mellan en gång i månaden och upp till var tredje månad beroende på sjukdomstillstånd. Men jag gissar att den ersättning som hon talade om var den så kallade tidsbegränsade sjukersättningen. Den togs bort 2012 och kommer inte tillbaka. Den sjukersättning som finns i dag och som kommer att vara kvar även efter förändringen är den stadigvarande. Den får personen om han eller hon inte kan arbeta mer och det troligtvis inte finns någon prognos för att någonsin kunna återgå i arbete.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer