Hallå där TCO:s jurist Lise Donovan...

2021-11-08 14:07 Lena Gunnars  
Lise Donovan Foto: Jörgen Appelgren

...som tillsammans med LO och SACO riktar viss kritik mot regeringens utredning om huruvida Sverige lever upp till ILO-konventionen om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet.

Utredningen konstaterar att det inte finns några hinder för Sverige att ratificera ILO-konventionen, men utredningens förslag är få och otillräckliga menar ni?

– Ja, utredningen har gjort en ambitiös kartläggning av den svenska lagstiftningen för att se hur den passar in i konventionen. Men sedan fanns det bland direktiven också det som kom att kallas “bonusuppdraget”. Det handlade om att utredaren skulle ta ställning till om ytterligare saker borde göras för att uppnå konventionens syfte. Det är där vi har fler önskemål.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

 

Vad är det ni främst saknar?

– Utredningen har tittat på arbetsrätten, diskrimineringsrätten, arbetsmiljörätten och straffrätten. Man kan se att det är rätt stor betoning på straffrätten. Men vi har en ingång om att vi skulle vilja se de arbetsrättsliga och de övriga ingångarna förstärkta. Det hade kommit in många förslag om detta, bland annat från oss i referensgruppen. Men där säger utredaren att man inte har haft tid att utreda dem. Det är synd tycker vi.

Kan du precisera vad det är ni saknar lite ärmare?

– Vi identifierade bland annat detta med tredje part, att när man som anställd blir utsatt, inte av arbetskamrater eller chef utan av personer som är utanför arbetsplatsen, som kunder, patienter eller klienter, så har vi i Sverige inte tillräcklig beredskap för det. Vi förväntar oss inte att arbetsgivaren ska gå ut och stoppa kunden, men man kan förebygga och åtgärda en hel del situationer.   

– Vi har idag inte heller beredskap för hur man kan minska konsekvenserna i arbetslivet till exempel för den som blir misshandlad i hemmet och inte kan komma till jobbet. Idag behandlas det som vilken skada eller sjukdom som helst. Sedan har vi sedan länge haft krav om att införa en arbetsrättslig lag mot mobbning i arbetslivet.

 Vad ska ni göra nu?

– Vi ska samla ihop oss och tänka igenom detta. Vi sätter inte punkt nu. Det finns mer att göra.  

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen