Hamnarbetarförbundet anlitar syndikalisternas a-kassa

2021-11-02 14:09 Calle von Scheele  
Eskil Rönér, tidigare ordförande i HamnarbetarförbundetHär tillsammans med Erik Helgeson i förbundsstyrelsen. Bilden är tagen Utanför Näringslivets hus i Stockholm 2019 i samband med Hamnkonflikten. Foto: Henrik Montgomery/TT

SAMARBETE. Sedan 1 november omfattar Sveriges Arbetares a-kassa, som drivs av syndikalisterna SAC, även Hamnarbetarförbundets medlemmar. Den egna kassan stängdes sedan de extra statliga stödpengarna till den slopats.

Hamnarbetarförbundet har inte längre någon egen a-kassa. Bakom nedläggningen ligger slopandet av det särskilda bidraget till små a-kassor. Detta tillsammans med höjda ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen skulle tvinga fram kraftiga avgiftshöjningar om verksamheten fortsatte.

– Utan pengarna från det statliga bidraget var vår kassa för liten för att ha en hållbar situation, säger Eskil Rönér tidigare ordförande i Hamnarbetarnas a-kassa.

Varför valde ni Syndikalisternas a-kassa?

– Det var ingen särskild anledning. Den har upptagningsområde över samtliga branschen och var en lite kassa som kändes lik vår egen. Våra medlemmar skulle inte försvinna bland ett par hundra tusen andra ärenden.

Hamnarbetarförbundet är ett konkurrerande fackförbund till LO-förbundet Transport, som också organiserar yrkesgruppen. De två förbunden har de senaste åren haft en tvist om hur avtal skulle tecknas på området. Idag har Transport avtalet, men Hamnarbetarförbundet har efter en lång kamp lyckats få ett eget likalydande kollektivavtal.

Helst vill Hamnarbetarförbundet samförhandla i avtalsrörelserna som likställd part med Transport om sektorns avtal, men inte lyckats få tillstånd ett sådant samarbete. Nu styr Transport villkoren på området och Hamnarbetarförbundet får komma till förhandlingsbordet som tvåa.

Men Hamnarbetarförbundet såg inte heller a-kassan som en möjlighet till inledning av ett samarbete på ett mindre infekterat område.

– Jag är ingen räv som håller på med något sådant politiskt spel, säger Eskil Rönér som var förbundsordförande när konflikten om kollektivavtalet var som hetast.

Så sent som i förra veckan godkände Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fusionen mellan de båda a-kassorna. Fyra dagar senare genomfördes den.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer