Hamnfack tar strid för huvudskyddsombudets rätt

2021-02-10 15:25 Lena Gunnars  
Svenska Hamnarbetarförbundet yrkar att Hallands Hamnar ska betala 30 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet för brott mot förtroendemannalagen. Och lika mycket till för brott mot förtroendemannalagen. Foto: TT-bild

Huvudskyddsombud fick inte delta i planeringen av en ny arbetsorganisation. Det hävdar Svenska Hamnarbetarförbundet som stämmer Hallands Hamnar AB och Sveriges hamnar för brott mot arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen.

Svenska Hamnarbetarförbundet yrkar att bolaget ska betala 30 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet för brott mot förtroendemannalagen. Förbundet yrkar även att bolaget ska betala 30 000 kronor till ett skyddsombud för brott mot förtroendemannalagen.

Bolaget ska inte ha gett förbundets huvudskyddsombud tillfälle att delta i planeringen av en ny arbetsorganisation. Bolaget ska inte heller ha underrättat skyddsombudet om förändringar av betydelse för arbetsmiljöförhållanden inom ombudets område. Bolagets agerande är, enligt förbundet, ett brott mot arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen.

Läs mer: AD: Rätt förhandla med ett hamnfack om schema

Bakgrunden är att arbetarna i hamnen under en lång tid använt sig av kommunikationsradio, med tio olika sekvenser. Förbundet framhåller att arbetet i hamnen är ett högriskarbete, med hantering av tung last. Där är störningsfri radiokommunikation därför av stor betydelse, till exempel vid kommunikation mellan arbetsledare och kranförare eller mellan arbetsledare och personal ombord på fartyg.

I juli 2020 ska bolaget ha beslutat att göra om systemet med hamnens radiokommunikation. Skillnaden mot tidigare blev att frekvenserna kunde variera från dag till dag. Varje morgon stod det på hamnens anslagstavla vilka frekvenser varje arbetsledare tilldelats och vilka extrafrekvenser som skulle tilldelas varje fartyg i hamnen. Det nya systemet presenterades på en anslagstavla i juli 2020. Eftersom det var sommarsemester gick många arbetstagare miste om informationen, enligt förbundet.  Även senare ska det nya systemet ha orsakat förvirring, då frekvenserna kunde bytas från dag till dag. Under hösten 2020 hade bolaget dock i huvudsak återgått till det gamla systemet igen, där varje förman har en egen radiofrekvens. 

I stämningsansökan understryker förbundet att förändringarna som infördes i juli månad 2020 var av betydelse för arbetsmiljöförhållandena. Ändå fick inte förbundets huvudskyddsombud delta vid planeringen av förändringarna eller få någon information om dem. Detta är ett brott mot arbetsmiljölagen, anser förbundet, som också framhåller att det är ett brott mot förtroendemannalagen att hindra en facklig förtroendeman från att fullgöra sitt uppdrag.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer