Han är redo när ekonomin ställer om

2021-04-28 13:50 Calle von Scheele  

PROFILEN. Han säger sig vara extremt normalbegåvad och omger sig gärna med kolleger som är smartare än vad han själv är. Lennart Hedström leder TRR, som stöder uppsagda tjänstemän och anslutna företag. Coronakrisen har varit ett elddop, men ändå slussas nästan en lika hög andel tjänstemän till nya jobb som före pandemin.

På trygghetsrådet TRR lyckas man sedan många år med sitt uppdrag i nio fall av tio. När varslade eller uppsagda tjänstemän i näringslivet söker stöd hos dem får de allra flesta nytt jobb, startar eget eller hoppar på studier. De har stakat ut sin nya framtid inom ett halvår. Majoriteten väljer nytt jobb, och TRR brukar framhålla att många av dem till och med får högre lön än på den gamla arbetsplatsen.

Så kom coronaviruset från Wuhan i Kina och spred sig över världen. Sverige, 6000 kilometer därifrån, drabbades lika hårt som andra. Men när stora delar av näringslivet började gå på halvfart och antalet tjänstemän som behövde TRR:s tjänster nästan fördubblades klarade man uppgiften lika bra som tidigare.

Nio av tio tjänstemän fick fortfarande ny sysselsättning 2020.

Hur var det möjligt?

– Vi har byggt vår verksamhet kring fysiska möten och gruppaktiviteter. När coronaviruset spreds blev det omöjligt, säger vd Lennart Hedström.

Men lyckligtvis hade TRR ett och halvt år tidigare inlett en omfattande digital förändring.

– Därför lyckades vi på bara ett par veckor ställa om verksamheten till digitala möten och workshop. Utan den digitala resan är jag inte säker på att vi hade klarat det här.

Man kan undra om TRR är lika vältränat som sin högste boss. Varje morgon gör han 100 armhävningar och 100 situps, ett arv sedan ungdomen som elitidrottsman.

– Vi har egentligen byggt en ny affärsmodell. Under pandemin har vi kunnat nyttja våra resurser mycket effektivare än tidigare. Vår ekonomichef hävdar att arbetet under coronakrisen skulle ha kostat 125 miljoner kronor mer utan den digitala resan.

Läs mer: Trygghetsrådet: ”Låt kollegan utveckla dig”

När alla möten sker via digitala kanaler spelar det inte någon roll var i landet personalen sitter. En coach i Luleå kan stödja en arbetslös stockholmare. Arbetsbelastning kan fördelas mer jämnt över landet.

– Trots att inflödet av uppsagda tjänstemän har ökat så hittar vi lösningar åt 94 procent av dem. De flesta får fortfarande nytt jobb, men antalet som studerar har ökat till 11 procent och de som startar eget har också ökat något.

Coronaviruset har inte stoppat personalomsättningen. Offentlig sektor med myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Försvarsmakten har stora personalbehov. Även byggbranschen och till och med handel och försäljning anställer.

– Och behovet av it-personal verkar vara avgrundsdjupt, säger Lennart Hedström.

Han är morgonpigg och van vid disciplin sedan åren i elitfotbollen och superettan. Där spelade han inte längst fram som i TRR, utan på mittfältet och i backlinjen.

– Både i arbetslivet och fotbollen ingår man i ett större sammanhang och kämpar mot ett gemensamt mål. I en grupp behövs olika profiler och kompetenser för att den ska lyckas. Jag tror inte att något lag med elva Zlatan skulle bli särskilt framgångsrikt.

Under åren i fotbollen började han också studera till personalvetare. Samtidigt var fotbollen en heltidssysselsättning. Han lyckades kombinera de båda tack vare noggrann planering. När han hade ett seminarium på eftermiddagen pluggade han på förmiddagen och tränade på kvällen. När en match låg mitt i veckan läste han i förväg in den dagens beting under helgen.

– En av mina tidigare lagkamrater från Östersund brukar påminna mig om när vi var på träningsläger. Då låg jag och läste företagsekonomi på rummet, medan han läste Jakt- och Fiskejournalen.

Lennart Hedström har aldrig karriärplanerat, utan erbjudits de flesta nya jobb som han gått till. Det finns ändå ett avgörande vägskäl i hans karriär. Det handlar om ett beslut som han tog med familjen när de bodde i Östersund där han är uppvuxen. Han hade under några år lämnat hr-avdelningen på Telia i Östersund för att leda en kundtjänst.

Han ville ha erfarenheter av att ha resultatansvar och driva en verksamhet. Några år senare var han tillbaka i hr-sfären och pendlade till ett jobb i Stockholm, medan familjen bodde kvar i Östersund, där de hade sitt sociala liv.

– Barnen var två och fem år gamla, våra far- och morföräldrar fanns i närheten, men vi tog beslutet att flytta till Stockholm. Flytten var det stora avgörandet. Mitt liv hade inte sett ut så här om jag bott kvar.

Lennart Hedström arbetade som biträdande personaldirektör på Swedbank när han erbjöds vd-tjänsten på TRR vintern 2016. Samma vecka som kontakten togs tvingades bankens dåvarande vd Michael Wolf att lämna sitt uppdrag.

Osäkerheten om Swedbanks framtida vägval var en drivkraft för Hedström att nappa på erbjudandet.

En annan var hans funderingar kring hur chefer väljs ut. Historiskt sett tillsattes de genom att en duktig ingenjör, ekonom eller jurist tog ett steg upp.

– I en alltmer digitaliserad värld kommer en helt avgörande förmåga vara att få medarbetarna att bli den bästa versionen av sig själva, att få dem att frigöra sin fulla potential. Där trodde jag mig ha ett kunnande utifrån mitt arbete med ledarskap och hr-frågor.

Lennart Hedström gick från att ha coachat chefer till att ta hela ansvaret för en verksamhet. Ett lyckat karriärsteg kan man tänka, efter 30 år med personalfrågor.

I framgångsreceptet finns ett råd från hans första chef på Telia i Östersund. Lennart Hedström kan upprepa rådet ordagrant:

– När du blir chef kommer du förväntas att visa vägen och peka ut en riktning. En sak du inte får glömma bort är: stå inte i vägen. Rådet ledde in honom på den ledarskapssyn som han har än i dag.

– En chef ska inte vara bäst i klassen, utan en chef ska se till att ha den bästa klassen. Jag har verkligen försökt att omge mig med smarta och begåvade medarbetare. För mig har detta varit en framgångsfaktor.

TRR står inför förändringar, men kommer aldrig att bli 100 procent digitalt som man är under coronapandemin.

– I vårt DNA ligger mänskliga möten. Det vore korkat att kapa den grenen. Men nu har vi breddat vårt tjänsteutbud. De som vill träffa oss digitalt kommer att se en professionalitet även i dessa möten.

Och när våren blommar för fullt i mitten av maj överlämnas den statliga utredningen om ett grundläggande omställningsstöd. Som ett resultat av Las-överenskommelsen ska en statsstödd studiefinansiering utarbetas.

I förlängningen finns ett nytt omställningsavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK.

– Om parternas överenskommelse blir verklighet så kommer TRR kunna skapa värde för fler tjänstemän och därmed kunna bidra till en sund och än mer rörlig arbetsmarknad, säger Lennart Hedström.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

LENNART HEDSTRÖM

FAMILJ: Sambo med Maria och tre vuxna barn från tidigare förhållanden.

BOR: Bostadsrätt i Nacka.

KARRIÄR: Olika hr-befattningar på Telia, Manpower, Pfizer, Postnord och Swedbank. Nu vd för TRR.

FRITID: Mycket träning – extra  mycket när resor, konsert- och restaurangbesök inte är möjliga.

SENAST LÄSTA BOK: Nobel: den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris av Ingrid Carlberg.

SPORTMINNE: Har spelat fotboll i pojk- och ungdomslandslaget och i superettan för Ope IF och Vasalund IF.

TRR

Är ett resultat av omställningsavtalet, som slöts mellan Svenskt Näringsliv och PTK 1974.

Stöttar privatanställda tjänstemän, som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist, till nytt jobb.

Stöttar även företag – före, under och efter en omställning.

Har cirka 35 000 företag med 950 000 medarbetare anslutna.

Har cirka 240 medarbetare på drygt 40 platser i landet.

Under 2020 ansökte 23 000 nya tjänstemän om stöd hos TRR, 4 000 färre än under finanskrisen 2009.

Både under coronapandemin och finanskrisen har omställningstiden innan en tjänsteman hittat en ny lösning minskat.

Det finns flera anledningar till detta, men en förklaring kan vara att en uppsägning under en kris inte tas personligt och man är därmed mer redo att söka ett nytt jobb direkt, enligt TRR.

Källa: TRR.se

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen