Han gick från kriget till riksdagen

2011-12-14 23:00 Lena Gunnars  
Hanif Bali. Foto: Jörgen Appelgren.

Riksdagsledamoten Hanif Bali, (M) var bara tre när han kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Då ägde han bara en grå polyesterväska, som han fått av sin pappa. Nu är han 24 och yngst i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Det var becksvart ute. Plötsligt såg Hanif Bali hur hela himlen lystes upp av fyrverkerier.

- Långt senare förstod jag att det var Tomawhakmissiler. Det var Irak-kriget som startade.

Föräldrarna var med i den iranska, socialistiska motståndsrörelsen Folkets Mujahedin och hade flytt till Irak i hopp om en säkrare tillvaro. När kriget kom grusades förhoppningarna. I?stället sattes Hanif Bali på en buss mot Jordanien tillsammans med flera andra barn. De fördes sedan vidare ut i världen.

Hanif Bali landade på Arlanda med sin grå polyesterväska, som var märkt med pappans namn. Den var tillsammans med en ficklampa det enda han fått med sig på resan mot sitt nya liv.

- Väskan hade jag kvar tills jag var tio år.

Tillvaron i Sverige kantades av ständiga uppbrott. Hanif Bali flyttade in och ut på ett tiotal fosterhem och hamnade på barnhem. Alla familjerna utom en var iranska anhängare till Folkets Mujahedin.

- Men det var inte därför jag blev moderat. Det var tack vare Muf:s hållning i Irak-kriget. Muf tyckte att när det gäller människors rättigheter spelar det ingen roll vilken landsgräns man står innanför. Det är alltid rätt att gå in och stoppa förtryck.

I det moderata ungdomsförbundet fick Hanif Bali utlopp för sin starka debattvilja, som väckts redan i barndomens iranska hem.

- Om det står tio iranier i ett rum har de elva åsikter.

Att det blev riksdagen var en slump. Efter studenten lärde han sig programmering och började senare jobba med webbutveckling hos Moderaterna. Partiet ville utveckla ett system där det skulle gå att anmäla sig själv som kandidat. Hanif Bali skrev in sitt namn för att se att det funkade.

- Sedan glömde jag att ta bort det och upptäckte att det stod kvar efter den första hårda gallringen.

Nu kan han summera sitt första år i riksdagen, där han mest drivit integrationsfrågor. Las kan inte beskyllas för att stänga invandrare och unga ute från arbetslivet anser han.

- Men vi kan inte utbilda tusentals hälsopedagoger på högskolan om det saknas behov av dem. Då går de enkla jobben till dem i stället för till dem med lägst utbildning eller nyanlända. 

För Hanif Bali är Las bara en metod.

- Det viktiga är vad vi vill uppnå och att definiera hur man vill göra det. Sedan får utredare komma på vilka lagar som behöver ändras eller inte. Vi kan inte vara för eller emot vissa lagar och lägga värderingar i paragrafer. 

Hanif Bali går stolt genom maktens korridorer men är egentligen mer van vid att slå underifrån. Under en period fick han gå på gatorna i Oslo och tigga pengar åt en fosterfamilj. I bloggen skriver han om hur han som utsmugglat gatubarn alltid kunnat svinga vilt i underläge.

”Varje verbal träff har varit en upprättelse. Nu är det inte så längre. Nu är jag riksdagsledamot och ska agera därefter”, skrev han på Twitter efter att ha fått kritik för att ha varit för hård mot en person.

Hani Bali bloggar och twittrar, men skriver inga motioner. Han vill avskaffa den allmänna motionstiden. Ledamöterna bör få skriva dem året runt tycker han. Helst partimotioner eftersom nästan alla förslag avslås.

- Det är resursslöseri att skriva fyrtio enskilda motioner om samma sak, säger Hanif Bali, som hellre utnyttjar möjligheten att kunna ringa sin minister direkt.

Sju fostersyskon

Namn: Hanif Bali.

Ålder: 24 år.

Familj: Flickvän, sju fostersyskon, tre mammor och tre pappor.

Bor: I lägenhet på 26 kvadratmeter i Solna.

Yrke: Webbutvecklare.

Intressen: ”Jag spelar jättemycket datorspel”.w

Senast sedda film: The Devil’s Double.

Senast lästa bok: Dantes Den gudomliga komedin.

Kuriosa om Hanif Bali: Firade nyligen 20 år som folkbokförd i Sverige. Har en egen tiopunktslista som han vill genomföra innan han slutar som riksdagsledamot. Punkterna rör integration. Han vill bland annat skärpa kvalitetskontrollen av SFI och utöka undervisningstiden samt införa ett maxtak på bidrag. Gillar Miljöpartiets idé om medborgarlön. Talar persiska, men har svårt att prata politik på språket.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen