Han vill riva upp Lex Laval

2014-12-16 10:25 Lennart Kriisa  
Raimo Pärssinen vill begränsa tiden för inhyrningen av bemanningsanställda. Hur lång eller kort tid det handlar om ska avgöras i förhandlingar med andra partier för att uppnå majoritet i riksdagen. Foto: Christian Rhen

(Uppdaterad) Raimo Pärssinen (S), ordförande för arbetsmarknadsutskottet, hoppas på arbetsrättsliga förändringar. En maxgräns ska införas för bemanningsanställda och Lex Laval rivas upp. Men han inser att det inte blir enkelt.

Hur kommer det sig att du blev ord­förande för arbetsmarknadsutskottet?

– Det får du fråga partiledningen om, men jag har ett långt fackligt engagemang bakom mig. Jag brinner för arbetsmiljön och är ofta ute på företagen.

 

Vilken bild får du?

– Att arbetsmarknaden är delad. En mindre del utvecklas positivt medan en ökande andel går tillbaka till taylorismen med enkla repetitiva arbetsuppgifter, där arbetaren är enkel att byta ut. De anställda måste få en chans att utvecklas på sina arbetsplatser.

 

Vilken arbetsrättslig fråga brinner du mest för?

– Kollektivavtalen, de är grundbulten i den svenska modellen. Det är därför vår arbetsmarknads­minister kommer att ge utstationeringskommittén ett tilläggsdirektiv för att ändra Lex Laval. I slutet av nästa år ska kommittén vara klar med sitt betänkande.

 

Sedan river ni upp lagen med hjälp av Sverigedemokraterna?

– Vi får väl se vad Sverigedemokraterna tar för ställning men förmodligen blir det så. Vi har en stor majoritet av svenska befolkningen bakom oss i den här frågan. Likadant är det med de staplade visstidsanställningarna, de ogillas också av majoriteten. Den förändringen går snabbare att genomföra, förmodligen redan under nästa år.

 

Vilka begränsningar hoppas du på för bemanningsbranschen?

– Bemanningsanställda ska hjälpa till vid arbetstoppar, inte ersätta permanent personal.

 

Hur länge ska en bemanningsanställd få rycka in på ett företag, max ett år?

– Med en klar majoritet i riksdagen hade det varit lätt att säga ett år, nu måste vi komma överens med de andra partierna, både Vänsterpartiet och något av de borgerliga.

 

Hur känns det att behöva förhandla så mycket?

– Spännande. Det finns många goda krafter även bland de borgerliga partierna. Men de måste läka ihop efter valförlusten. Vi var också sura och griniga efter valförlusten 2006. Själv kände jag en enorm trötthet fram till jul, sedan blev det lättare.

 

Du vill ta bort möjligheten för småföretagare att göra undantag i turordningen för två nyckelpersoner. Har du känt något fackligt tryck i den frågan?

– Nä, det vet jag inte, godtycket måste hur som helst minimeras. Företag med kollektivavtal har ändå stora möjligheter att göra undantag i samråd med den fackliga organisationen.

 

Du vill även slopa den allmänna visstidsanställningen?

– Ja, vi måste städa upp bland avarterna, men det inte är riktigt klart om Ylva Johansson och jag har samma uppfattning om just den här anställningsformen.

 

Du är ju metallare, är det okej att en industriarbetare tjänar ett par tusen mer i månaden än en undersköterska?

– Undersköterskan är underbetald, men det är rimligt att industrin sätter märket. Jag kan inte som politiker gå in och säga hur lönerna ska fördelas. LO är på rätt väg för att lösa detta.

 

Alliansen försökte tids­begränsa arbetsgivarens skyldighet att betala lön medan en tvist pågår. Vad tyckte du om den ambitionen?

– Ett vansinnigt förslag. Arbetsgivaren ska ta sitt ansvar tills tvisten är löst. Det är särskilt viktigt när uppsägningarna av personliga skäl ökar, det är i alla fall vad jag hör från fackförbunden. Inom kommuner och landsting blir många utköpta för småbelopp. Den utvecklingen måste vi diskutera med arbetsmarknadens parter.

 

Fotnot: Intervjun genomfördes strax innan budgeten röstades ner och extravalet blev ett faktum. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har under en interpellationsdebatt uttryckt att regeringen inte har några planer på att utöka undantagen i turordningsreglerna.

Raimo Pärssinen

Ålder: 58 år.

Bor: Bostadsrätt i Gävle, övernattningslägenhet i Stockholm.

Familj: Bor ihop med Maria, familjevåldsutredare inom polisen, en gemensam dotter, 15 år (”hon brinner för jämställdhetsfrågorna”), två egna söner (den ene advokat, den andre lingvist), två vuxna bonusbarn.

Bakgrund: Metallarbetare, har kvar anställningen på Ovako i Hofors. SSU-ordförande i Hofors 1977, har varit skyddsombud och klubbordförande. Invald i riksdagen 1998.

Utanför arbetet: Spelar gitarr (mest låtar av Hoola Bandoola och Tomas Ledin), läser (just nu en bok om Gustav II Adolf), grundare av och ordförande för svensk-finska föreningen i riksdagen).

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer