HD har satt punkt för Gustavsson-målet

2019-10-17 00:00 Elisabet Örnerborg  

Avslut. Den 13 år långa tvisten avslutas med att Högsta domstolen nekar att bevilja prövningstillstånd för målet Henrik Gustavsson mot Byggnads.

Svea hovrätt dömde i våras Henrik Gustavsson, som förlorande part, att betala för Byggnads rätte­gångs­kostnader på 2,7 miljoner kronor. Han överklagade till Högsta domstolen, som inte beviljar prövningstillstånd.

– Det var väntat, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd och Byggnads ombud i målet.

– Vi har ju den inställningen att det här är ett arbetsrättsligt mål som aldrig borde ha hamnat i allmänna domstolar. Det är skönt att den långa processen är slut och att förbundet vann, säger han.

Byggnads blockad mot Henrik Gustavssons byggbolag inleddes i juni 2006. Henrik Gustavsson vägrade teckna kollektivavtal med Byggnads, då avtalet med krav på granskningsarvoden till facket stred mot hans föreningsfrihet. I april 2007 träffades ett nytt byggavtal utan granskningsarvoden. Henrik Gustavsson skrev på hängavtal med Byggnads. Några dagar senare sattes hans bolag i konkurs.

I juli 2009 stämde Henrik Gustavsson Byggnads till tingsrätten och krävde skadestånd. En stat kan dömas till skadestånd för kränkning av en mänsklig rättighet enligt Europakonventionen – men kan ett fackförbund krävas på skadestånd? Den frågan besvarades nekande i en mellandom även av Högsta domstolen, som dock såg att det fanns ett undantag. Målet gick tillbaka till tingsrätten, vars dom överklagades till hovrätten.

Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, som drivit målet från början, skriver att fallet visar hur svårt det kan vara för enskilda att stå upp för sina rättigheter.

– Vi får överväga om vi ska ta fallet vidare på något sätt.

Centrum för rättvisa har betalat de 2,7 miljonerna till Byggnads.

Hur fick ni ihop den summan?

– Verksamheten finansieras helt av gåvor från enskilda, förklarar Fredrik Bergman.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer