Helena Larsson kommer tillbaka till arbetsrätten  

2022-08-23 22:03 Mattias Davidsson  
Helena Larsson Foto: Saco

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Helena Larsson blir ny chefsjurist på Saco. Men hon har arbetat som jurist på Sacos kansli i Gamla stan i Stockholm i många år redan. 

På vilka sätt förändras ditt jobb? 

– Jag har varit på Sacos kansli sedan 2011. Jag började som arbetsrättsjurist då och arbetade även med socialförsäkringarna. Men 2017 gick jag över till pensionsfrågorna. Nu kommer jag tillbaka till arbetsrätten på heltid. 

Vad gör en chefsjurist på Saco? 

– Man har huvudansvar för arbetsrättsfrågorna och agerar bollplank rent allmänt. Man skriver rätt mycket remissyttranden själv och är alltid med i mejltråden kring yttranden, i alla fall om det på något sätt rör juridik. EU-frågor är en stor del i tjänsten. Sedan är det en del interna frågor. Det kan handla om stadgar, firmateckning, hjälp till ledningen.

Ni hade kongress i november och valrörelse och avtalsrörelse närmar sig. Vilka frågor kommer att dominera för er?

– Temat för kongressen var kunskap. Vi har en valplattform med ett antal krav för att bygga ett kunskapssamhälle för alla. Oavsett valrörelse och avtalsrörelse, kommer vi att ha många EU-frågor på bordet. Trenden är att det kommer många lagförslag från Kommissionen, mycket detaljerade sådana, vilket är en utmaning för oss. Det handlar om minimilöner, lönetransparens och plattformsarbete. När det gäller det sistnämnda tänker man kanske först och främst på en taxi från Über, men plattformsarbete kan även vara aktuellt för en hel del akademiker.

Vilka då?

– Ofta kan det handla om någon form av egenanställning. En grupp som har nämnts är psykologer, men det finns säkert fler. 

Vad blir den främsta stötestenen i nya Las?

– En gissning är att det kommer att bli jätteviktigt med omställningen – att alla grupper ska få tillgång till kompetensutveckling. Den är en del i ett längre arbetsliv. Vi har höjt pensionsåldern och det kräver att fler kan sadla om eller vidareutbilda sig mitt i yrkeslivet. 

Staplande av visstidsanställningar har varit ett problem för arbetstagarsidan. Löser man det genom införandet av särskild visstid? 

– Jag hoppas det. Det verkar åtminstone som att det blir en förbättring, men det är nog för tidigt att säga. 

 

 

Karriär 

1990 

Tingsnotarie i Skövde 

1995 

Färdig assessor, sekreterare i AD 

1998 

Arbetsmarknadsdepartementet, rättssakkunnig och slutligen ämnesråd, även Sveriges representation vid EU och EU-kommissionens arbetsrättsenhet på DG EMPL 

2011 

Saco 

 

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer