”Hellre ny lag än kollektivavtal”

2014-03-26 23:00 Lennart Kriisa  
Mats Åkerlind på Sveriges Byggindustrier har åter börjat förhandla med fackförbundet Byggnads för att undvika en konflikt i vår. Men på en punkt ger han inte med sig – att införa ett solidariskt löneansvar. Foto: Jörgen Appelgren

Mats Åkerlind, förhandlingschef för Sveriges Byggindustrier, tycker att varje företag ska stå för sina egna lönekostnader. Därför vägrar han hårdnackat att gå med på Byggnads krav på solidariskt löneansvar.<br>– En sådan regel skulle inte lösa våra problem.

Hur är villkoren för byggjobbarna i Sverige?

– Lönerna är förmodligen högst i världen, undantaget Norge. Byggarbetarna i Sverige tjänar 30 000 kronor i snitt och har som lägst en lön på 24 500. Men visst finns bekymmer inom vår sektor, framför allt handlar det om svartarbetet. Det är därför vi måste satsa på utökade kontroller, personalliggare och id-kort.

Men fackets viktigaste fråga är solidaransvaret.

– Ja, Byggnads kräver detta med en druckens envishet.

Syftet är att få bort de oseriösa företagen.

– Våra medlemmar, runt 3 200 företag, anlitar inte oseriösa underentreprenörer. Vi har gått igenom alla tvister med Byggnads under en lång period och vi har inga tvister med företag som betalar under kollektivavtalet.

Då skulle ett kollektivavtal om solidar­ansvar inte förändra något. Alltså kan ni skriva under och slippa en konflikt.

– Nej, varje företag måste vara ansvarigt för sina egna löner. Säg att en anställd råkar i konflikt om lönen på grund av frånvaro, då kan den anställde kräva lön från ett annat företag. Om kravet inte är uppenbart oskäligt måste en helt annan arbetsgivare betala ut lönen.

Hur ofta skulle sådana situationer uppstå?

– Tillräckligt ofta. Och när företagen tvingas räkna med att behöva betala andra företags löner, då stiger priserna. Att ta risker kostar pengar.

Om jag blickar ut över ett stort bygge, kan jag vara säker på att det inte finns några utnyttjade byggjobbare där med 35 spänn i timmen?

– Absolut. Våra medlemsföretag är skyldiga att bara anlita underentreprenörer med kollektivavtal. De utnyttjade byggnadsarbetarna du läser om i tidningen finns inte där.

Utan?

– De blir anlitade direkt av småhusägare, bostadsrättsföreningar och fastighets­ägare. De verkar utanför vår kontroll på en oreglerad arbetsmarknad. Ungefär var tredje byggnadsarbetare, runt 100 000, jobbar i företag som saknar kollektivavtal. Byggnads klarar inte heller att få in dem som medlemmar.

Byggnads hävdar att solidaransvaret fungerar i Norge. Där har huvud­entreprenörer tvingats betala ut 1,8 miljoner kronor till anställda som inte fått ut sina löner.

– I Norge finns den högsta andelen svartarbete inom OECD, en konsekvens av solidaransvaret. Det är svartarbetet vi gemensamt måste få bort.

Ni kommer ju ändå åka på ett solidar­ansvar via lagstiftningen, även EU kräver det.

– I så fall blir det en genomtänkt lag som införs på demokratisk väg. Att tvinga fram ett solidaransvar i kollektivavtal är något helt annat, då uppstår många oklarheter. I Tyskland har solidaransvaret inneburit en lagstadgad minimilön på 80 kronor i timmen. En sådan regel lär inte Byggnads gilla.

Hur stor är risken för konflikt under våren?

– När det gäller insynen i entreprenadkedjor, då finns det saker vi kan fortsätta diskutera. Byggnads kanske inte riktigt har förstått hur det är tänkt. n

Mats Åkerlind

Ålder: 52 år.

Titel: Förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Bakgrund: Civilingenjör, jobbat i 23 år på JM. från arbetsledare till chef över dotterbolag, började på Sveriges Byggindustrier 2008.

Bor: Hus i Tyresö, fritidshus på Ornö.

Familj: Fru, två egna barn och två bonusbarn.

Hobby: Tränar för att hålla nere stressnivåerna. Tennis funkar dock inte längre på grund av utbytt höftled.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer