Hemtjänstpersonal tvingas ”starta eget”

2014-03-26 23:00 Elisabet Örnerborg  

Kommunals arbetsrättschef Johan Ingelskog bekräftar det forskaren Annette Thörnquist sett. – Antalet egenföretagare ökar inom hemtjänsten.

Egenföretagarna ökar framför allt i kommuner som infört lagen om valfrihet i äldreomsorgen, LOV, menar Johan Ingelskog. När kommuner slutar bedriva egen hemtjänst, sägs personalen upp.

– Flera av dem som varit anställda tidigare tvingas då bli egenföretagare och skaffa F-skattsedel. Det blir en slags ofrivillig egenföretagsverksamhet.

Ofta får de sämre villkor, får jobba fler timmar till samma betalning och täcks inte av samma försäkringar som tidigare, menar han. De omfattas inte längre av kollektivavtalet och kan inte få stöd av facket.

– För att vara medlem i Kommunal krävs ett anställningsförhållande.

Vad kan Kommunal göra?

– Att någon egentligen är anställd är väldigt svårt att bevisa, ett sådant fall är väldigt svårt att driva.

Den här utvecklingen är visserligen ny för Kommunal. Men den finns sedan tidigare i andra branscher, som byggbranschen och åkerinäringen, menar Johan Ingelskog. Han tar Transportdomen som exempel på hur svårt det är, det måste visas i varje enskilt fall att egenföretagaren egentligen är anställd.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer