HO stämmer Försäkringskassan

2008-04-29 14:11  

En synskadad kvinna sökte jobb vid Försäkringskassan i Huddinge. Den 21 juni 2006 blev hon kallad till en personlig intervju. Då talade hon om vilka hjälpmedel som finns och vilka svårigheter som kan uppkomma och hur de kan avhjälpas. Hon förklarade också att Arbetsförmedlingen Rehab lovat att bekosta en utredning om anpassningen av kassans interna dataprogram.

Den 25 augusti fick hon besked att hon väl uppfyllde kraven men att hon ändå inte fick jobbet eftersom huvudkontorets dataprogram inte gick att använda ihop med en punktskriftsanpassning.
Försäkringskassan är resursstarkt och har till uppgift att verka för att funktionshindrade ska behålla eller återgå i arbete, påpekar ombudet i stämningsansökan.
Handikappombudsmannen anser att kassan diskriminerade kvinnan genom att inte vidta skäliga stöd- och anpassningsåtgärder. Kvinnan yrkar 70 000 kronor i allmänt skadestånd för den diskrimineringen.

14 mars. Mål A 59/08

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt