Hon fick ett sms: ”Du är sparkad”

2015-12-16 23:00 Elisabet Örnerborg  
På frågan om han trakasserat sin anställda svarar grillkioskens ägare via tv-länken: ”Aldrig, hon är fortfarande som ett av mina barn.” I pausen berättar grillkioskbiträdet att det är svårt att sitta där på sin plats bredvid ombudet Bo Villner och bara lyssna när hennes förra chef förhörs. Foto: Carina Eriksson

Arbetsdomstolens ordförande Cathrine Lilja Hansson frågar om tillmälena grillkioskbiträdet ska ha utsatts för: – ”Det är bra med värme då kanske fettet smälter bort, skakar bort”, på vilket sätt är det könsdiskriminerande?

Det och uttryck som att ”om du var snyggare kanske affärerna skulle gå bättre” har grillkioskbiträdet fått höra från sin chef, enligt Hotell- och restaurangfackets ombud, förbunds­juristen Bo Villner.

– Man säger inte så till en man, att om du hade varit snyggare kanske affärerna gått bättre, säger Bo Villner.

Arbetsdomstolen håller huvudförhandling i kammarrättens lokaler på Riddarholmen i Stockholm. Arbets­givaren, kioskägaren, sitter i ett rum hos tingsrätten på hemorten och är med under förhandlingen via en länk. Vi kan se honom på en tv-skärm. I tingsrätten hade han ett juridiskt ombud. Nu företräder han sig själv.

Vi får veta att grillkioskbiträdet anställdes 2008 för att sköta kioskens grilldel, företagaren och hans söner tog hand om tips och tobak i en annan del. Enligt Bo Villner accepterade inte företagaren sjukfrånvaro. ”Jag skiter i att du är sjuk, jag betalar dig för att du ska vara på jobbet”, kunde han säga. I slutet av januari 2012 blev hon magsjuk men fick veta att hon ändå skulle komma till jobbet.

Tisdagen den 31 januari 2012 var det bara fyra grader på hennes arbetsplats när hon kom till jobbet, elementen fungerade inte. I tips- och tobaksdelen där chefen och hans söner arbetade var det inget fel på värmen. Så fortsatte det onsdag, torsdag, fredag. Ute var det flera minusgrader.

Tisdagen den 6 februari fick hon ett papper om att hon skulle säga upp sig själv. Dagen därpå, den 7 februari, kände hon sig sjuk av det som hänt. Hennes pojkvän ringde henne sjuk. Vid tio-tiden kom ett sms från en av sönerna där det stod ”Hej (hennes namn), ring mig.” Men hon ringde inte eftersom hon var sjukanmäld. En timme senare fick hon ett nytt sms från den sonen: ”Hej (hennes namn) du är sparkad.” Hon kontaktade då sitt fackförbund, som uppmanade henne att skaffa läkarintyg. Hon blev sjukskriven till den 26 februari. Hennes ombudsman kallade arbetsgivaren till förhandling på grund av avskedandet.

– Hon har fog för att uppfatta sms:et som ett besked om avsked. I andra hand har hon blivit provocerad till ett avskedande. Arbetsgivaren har också brutit mot diskrimineringslagen genom att vid upprepade tillfällen kränka henne med uttalanden och sänka hennes värdighet som har samband med hennes kön, säger Bo Villner.

– Det stämmer inte alls faktiskt, säger arbetsgivaren via skärmen när han får ordet.

Cathrine Lilja Hansson ber honom titta i tingsrättsdomen. När det visar sig att han inte har några papper med sig, läser hon upp något av det han enligt domen sagt i tingsrätten: ”Jag skulle inte hålla kiosken kall bara för att bråka med henne”, ”det är först i efterhand som jag fått kännedom om sms:et”...

Stämmer det?

– Det var sanningen.

Sedan frågar domstolens ord­förande honom om resonemanget kring läkarintyget stämmer.

– Förlåt, jag tänkte på något annat.

– Okej, säger Cathrin Lilja Hansson och upprepar frågan.

– Jag väntade på att hon skulle komma tillbaka till sitt jobb. De dagar hon var borta var grillen stängd.

Vill du tillägga något?

– Sms:et var mellan min son och henne. Det var inte företagets.

När förhören från tingsrätten spelas upp får vi veta hur kioskägaren svarar på frågan om han har trakasserat grillkioskbiträdet.

– Aldrig, jag kan inte sådana ord, hon är fortfarande som ett av mina barn.

Varför tror du hon berättar som hon gör om det inte har hänt?

– Hon var faktiskt en av familjen, jag är chockad faktiskt.

Bo Villners motförhör i tingsrätten visar att kioskägaren litar på sina fyra söner, de gör som han säger. Han visste inte vad som stod i sms:et. Han kontaktade inte biträdet efter att sonen skickat det, eftersom han väntade på att hon skulle komma tillbaka efter sjukskrivningen. Att han inte kom till förhandlingen med facket berodde på att han jobbade.

– Jag skickade min grabb.

Det var också en av sönerna som anställde biträdet tre år tidigare. Att det var kallt i grillen i början av februari 2012 och att hon mådde dåligt av behandlingen på jobbet, intygar tre vittnen. Hennes mamma och hennes väninna hade besökt henne på jobbet. Chefen brukade skrika i telefonen när hon sjukanmälde sig, berättar pojkvännen. Därför var det han som sjukanmälde henne sista gången.

Arbetsgivarens vittne, flickvän till en av sönerna, gick ofta från sitt jobb på sjukhuset i närheten till kiosken på sina raster i bara t-shirt för att hälsa på sin pojkvän.

– Det har aldrig varit kallt i kiosken, säger hon.

Om grillkioskbiträdet säger flickvännen:

– Hon var väldigt mycket en vän med familjen.

Samma flickvän säger sig ha sett det sjukanmälda biträdet, vid tiden för sms:et, på ett café i närheten och genast anmält det till sin pojkvän. I papperen står det att det var helt andra datum, den 26 eller den 27 februari. När var det, undrar Bo Villner. Hon minns inte.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer