Hon hoppas bli en samlande kraft för LO

2021-12-01 18:34 Mattias Croneborg  
Laura Hartman Foto: Karl Gabor

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Laura Hartman blir ny chefsekonom på LO. Hon hoppas kunna formulera ekonomiska utmaningar som kan samla LO-förbunden.

Varför väljer du att gå till LO?

– Jag ser det som en fantastik möjlighet att kombinera mina intressen och erfarenheter i en viktig roll i en anrik organisation där jag kan påverka policy-utvecklingen i Sverige.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Vilka utmaningar står arbetsmarknaden inför de kommande åren?

– Oj, vi har haft många långsiktiga trender som globalisering, digitalisering och klimatomställning. Det har lämnat grupper utanför arbetsmarknaden. Det är en utveckling som ställts på till sin spets i och med pandemin. Utmaningen är att det krävs en trygg omställning så att all får plats på arbetsmarknaden.

Du har lite annorlunda bakgrund än tidigare LO-ekonomer med erfarenhet från Tillitsdelegationen och nu senast som hållbarhetschef, vad betyder det för ditt synsätt på ekonomin?

– I grunden har jag doktorerat och forskat kring arbetsmarknaden. Jag har en stabil nationalekonomisk grund. Jag tror att mina andra erfarenheter har breddat mig, att jag kan se på ekonomin med andra perspektiv. Men det återstår för andra att bedöma. Jag har jobbat med frågor som ligger vanliga människor nära och som påverkar deras liv.

Arbetet i Tillitsdelegationen har handlar om kommuner och myndigheter, finns det något i detta som även den privata sektorn kan använda?

– Absolut. Hur verksamheter leds och styrs påverkar i högsta grad medarbetarnas möjligheter att göra ett bra jobb. Dessa lednings- och styrningsfrågor tror jag är tillämpningsbara även i det privata.

Har du någon förebild bland de tidigare LO-ekonomer?

– Det finns många stora personligheter. Rehn–Meidner (nationalekonomerna Gösta Rehn och Rudolf Meidner som utarbetade Rehn-Meidner-modellen), PO Edin och hans samtida ekonomer som också gjorde stora bidrag till den svenska modellen och svenska arbetsmarknaden. Det är en stor ära att vara frontfigur för den institution som LO-ekonomerna är och har varit genom tiderna.

LO har haft en del interna motsättningar, ser du att det finns samhällsekonomiska utmaningar som skulle kunna ena organisationen?

– Det hoppas och tror jag. Det är också förväntan på den här rollen. Exakt vilka utmaningar det är vill jag hinna prata ihop mig med mina kolleger på LO och också personer utanför. Socialförsäkringar och omställning till gröna jobb är exempel på frågor där vi behöver hitta nya lösningar och där man kan samla förbunden.

– Att utifrån ett kunskapsunderlag diskutera problem och sedan svetsa fram lösningar tillsammans är en modell som jag använt mig av i många sammanhang tidigare. Det är en framgångsrik modell.

Hur många personer kommer du att jobba med och vara chef över?

– Det är ett 20-tal personer i två enheter. De ska slås ihop till en.

 

Karriär

2019. Hållbarhetschef, Uppsala kommun.

2016. Ordförande i Tillitsdelegationen

2011. Analysdirektör på Försäkringskassan

2010. Forskningschef, Studieförbundet för näringsliv och samhälle (SNS).

2002. fil dr i nationalekonomi, Uppsala universitet, forskare på IFAU.

 

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen