Hon tog strid för sin integritet

2011-11-16 23:00 Linda Nohrstedt  

Inga-Lill Wretlund är städerskan som tog drogtesterna ända till Europadomstolen.Hon vägrade ställa upp på urinprovet som hennes arbetsgivare, kärnkraftverket i Oskarshamn, begärde. – Jag blev förbannad över att vi inte fick bestämma över våra egna kroppsvätskor. Och att jag skulle bevisa att jag var oskyldig, säger hon.

Det här var under mitten av 1990-talet. Elektrikerförbundet, där Inga-Lill Wretlund var medlem, drev frågan vidare till Arbetsdomstolen. Där blev utslaget att hon var skyldig att ställa upp på narkotikatestet men inte på alkoholtestet.

Inga-Lill Wretlund tog då ärendet till Europadomstolen, som inte medgav prövningstillstånd.

Nu, ungefär 15 år senare, arbetar Inga-Lill Wretlund fortfarande kvar på kärnkraftverket utanför Oskarshamn. Men städningen har blivit outsourcad, så nu är hennes arbetsgivare ISS, och hon arbetar även som sanerare inom kontrollerat område.

Det gjorde hon inte under den pågående rättsprocessen. Tillsammans med Elektrikerförbundet var ett av hennes argument att hon inte arbe­ta­de med säkerhetsklassade uppgifter. Ett annat var att det behövdes lagstiftning som jämställde skyddet för anställda i privat och offentlig sektor.

– Sedan var ju inte grejen att vi var emot drogtester. Vi ville ha ett avtal med fackförbundet, på central nivå.

Men eftersom domstolarna inte gick på hennes linje lämnar hon nu regelbundet blod och urin till arbetsplatsens drogtester.

– Det tillkommer mer och mer från arbetsgivarens godtycke, vad han tycker att han behöver veta för säkerheten. Nu kan de se om vi äter lugnande medel, berättar hon.

Men Inga-Lill Wretlund har ändå accepterat drogtesterna på kärnkraftverket. Och samhället har förändrats sedan hon inledde sin kamp.

– I dag tror jag inte folk bryr sig om integritet längre. Man har Facebook och talar om sitt livs innersta ändå via datorn. Och världen har förändrats sedan de två tornen föll också. Sedan dess förstår man att allt inte är gott här i världen.

Trots utgången ångrar hon inte att hon tog drogtesterna till Europadomstolen.

– Om man vill förändra samhället måste man ju göra något. Vid det tillfället var många arga och kände att de hade jobbat övertid och somrar och försummat barn och familj och ändå misstror arbetsgivaren dem.

...

Läs mer:

Läs mer: Klarar du testet?

...

Läs mer, exklusivt för dig som prenmererar på Lag & Avtal!

Läs mer: Nya trenden: Testa hårstrån

Läs mer: – Felrekryteringar blir dyra för arbetsgivare

Läs mer: Hon testar alla före anställning

Läs mer: ”Folk brukar alltid gnälla”

...

Prenumerera på Lag & Avtal!

Två domstolar – två resultat

Arbetsdomstolens utslag

  • 1998 beslutade Arbetsdomstolen att Inga-Lill Wretlund inte var skyldig att genomgå alkoholtest, men skyldig att genomgå narkotikatest. Arbetsdomstolen pekade på skillnaden att det är straffbart att befatta sig med narkotika, medan det är tillåtet och socialt accepterat att bruka alkohol. Domstolen ansåg också att alkoholtestet inte var tillräckligt träffsäkert, ett positivt resultat behövde i alla fall inte bero på ett missbruk.
     
  • Arbetsdomstolen underkände argumentet att endast anställda med särskilt riskfyllda arbetsuppgifter ska drogtestas. Domstolen menade att det rent praktiskt skulle vara svårt att dra gränsen mellan vilka som skulle drogtestas och inte, samt att bolaget har ett intresse att utåt säga att alla rimliga ansträngningar görs för att miljön ska vara totalt drogfri. Dom 97/98.

Europadomstolens utslag

  • Inga-Lill Wretlund hävdade i Europadomstolen att drogtestningen på arbetsplatsen stred mot Europakonventionens artikel 8, som handlar om rätt till skydd för privat- och familjeliv. Men år 2004 avvisade domstolen fallet som ogrundat.
     
  • Domstolen ansåg att drogtestningen av personalen var befogad eftersom droganvändning bland personalen skulle kunna äventyra säkerheten på arbetsplatsen. För integritetsfrågan tyckte domstolen att det var viktigt att all personal testades, så att inte förfarandet pekade ut någon person som en misstänkt droganvändare. Europadomstolen ansåg också att Arbetsdomstolen hade nått en rättvis balans mellan kärnkraftverkets intresse och Inga-Lill Wretlunds intresse av att skydda sin personliga integritet.Application no 46210/99, beslut 9 mars 2004.

Trivs i naturen

Namn: Inga-Lill Wretlund

Ålder: 53 år.

Bor: I villa i Gässhult.

Familj: Särbo.

Yrke: Servicearbetare inom lokalvård och sanering på ISS.

Fritidsintressen: Jakt, skog och natur.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer