”I värsta fall blir vi förbjudna”

2014-02-05 13:25 Lennart Kriisa  
Ett eventuellt maktskifte efter höstens val oroar Inga-Kari Fryklund. Det finns en risk att en ny regering vill kringgå eller till och med förbjuda privat sjukvård. Foto: Jörgen Appelgren

Vägda kissblöjor, giriga riskkapitalister och usla anställningsvillkor. Sällan uttalas något positivt om de privata vårdföretagen.<br>– En viss tillnyktring har ändå skett, säger Inga-Kari Fryklund, vd för Vårdföretagarna.

Varför väcker er verksamhet så många känslor?

– Vård och omsorg berör oss alla. Om vi inte själva är i behov finns ofta någon anhörig som behöver stöd. Nu ser vi i alla fall mer fakta och mindre känslor i debatten.

Men ingen har väl glömt de vägda kissblöjorna?

– Vi dras fortfarande med den bilden, men att väga blöjor handlar om att hitta rätt inkontinensskydd, inte om att spara pengar. Vägningen är alltså ett tecken på god kvalitet, men höga politiker utnyttjar ändå myten för sina syften. Stefan Löfven i Ekots lördagsintervju är ett exempel. De avslöjar bara sin okunnighet.

Men att riskkapitalister gör stora vinster stämmer väl?

– Visst kan det sticka i ögonen, men vi företräder alla våra medlemsföretag. Vårt fokus är att de ska kunna verka långsiktigt. Nu finns tyvärr en stor osäkerhet och många tvekar. Tänk dig själv att starta företag i en bransch där du varje dag får din existens ifrågasatt och du ska inte heller få göra något överskott.

Anders Borg och andra riksdagspolitiker vill se vårdavtal som garanterar verksamheten i minst tio år.

– Visst ska ägarna tänka långsiktigt, men ska den som inte har en fungerande verksamhet tvingas driva den vidare i tio år? Å andra sidan är dagens upphandlingar för korta, ofta tre år med möjlighet till förlängning. Det ger ju inte heller någon långsiktighet.

Känner du oro inför valrörelsen?

– Ja, risken finns att vi får en regering som kringskär eller förbjuder privata vård- och omsorgsföretag.

Förbjuder? Nu överdriver du väl?

– Nej, Vänsterpartiet driver detta hårt och ställer krav för sitt samarbete med Socialdemokraterna.

Vilka anställda har det bäst, de som jobbar inom privat eller inom kommunal vård och omsorg?

– Enligt SCB är lönerna högre inom det privata. Inom sjukvården sex procent och inom omsorgen 1,7 procent.

Men ni har väl fler deltidare och visstidare?

– När nya företag startas måste verksamheten byggas upp. Att anställa tillsvidare är svårt innan det finns kunder. Efter ett tag inser dessutom en del företag att ersättningen från kommunerna är så låg att det inte går att driva verksamheten.

Är den nuvarande andelen visstidare på runt 25 procent rimlig?

– Jag kan tänka mig att andelen sjunker framöver. Med för hög andel visstidare blir arbetsgivaren oattraktiv och får svårt att locka personal.

Precis som kommunerna brottas ni med höga sjuktal, hur kommer det sig?

– Vi har lägre sjuktal än kommunerna. En förklaring kan vara att vår personal är mer nöjda med närheten till sin chef och kan påverka sitt arbete i större utsträckning. Jämfört med andra branscher kanske vi har höga sjuktal, men inom äldreomsorgen måste du vara hundra procent för att orka. En krasslig tjänsteman kan jobba hemifrån.

Den som är anställd inom privat vård och omsorg har inte samma meddelarskydd, och kan därför inte slå larm på samma sätt som offentligt anställda. Vad tycker du om det?

– Vi vill ha samma meddelarskydd för offentligt och privat anställda inom vård och omsorg. Personal rör sig mellan privata och offentliga arbetsgivare, de måste veta vad som gäller.

När tror du hälften av all vård och omsorg bedrivs privat?

– Om inget händer efter valet och debatten lägger sig, kanske om tio år. Vi hoppas att politiker ska vilja besöka våra verksamheter men en del är rädda för vad de får se, då kan de inte fortsätta med sin fördömande retorik.

Inga-Kari Fryklund

Titel: Vd för Vårdföretagarna.

Ålder: 51 år.

Bor: Stockholm och på landet utanför Knivsta.

Familj: Man och två vuxna söner.

Bakgrund: Personalvetare i grunden, jobbat med personalfrågor i Stockholms läns landsting och Salems kommun, personalchef på Pricer, ägnat sig åt opinionsbildning på Svenskt Näringsliv. Började på Vårdföretagarna 2010.

När jag inte arbetar: Gillar trädgårdsarbete och matlagning. Skulle önska att jag hade mer tid att återuppta silversmide och utveckla min kreativa sida som fått ligga i träda under lång tid.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer