IF Metall varnar för lönedumpning

2011-12-14 23:00 Lena Gunnars  
Hillevi Engström (M), arbetsmarknadsminister Foto: Fredrik Persson/Scanpix

IF Metalls avdelning Mittskåne varnar för lönedumpning när svenska bemanningsföretag hämtar utländsk arbetskraft åt industriföretag. –?Bemanningsföretagen fakturerar rätt på papperet men ingen av oss har insyn i hur löneutbetalningarna ser ut i hemlandet, säger Per Nilsson, ombudsman.

Per Nilsson var med när avdelningsstyrelsen nyligen bjöd ner en grupp riksdagsledamöter till Hässleholm för att informera om fenomenet som facket upplever blir allt vanligare i södra Sverige.

–?Tidigare har vi haft utländska entreprenörer som kommit hit och sysselsatt sina anställda eller så har det varit F-skattare eller svenska företag som anställt folk utifrån. Nu är det svenska bemanningsföretag som anlitar folk från utländska företag.

Han har varit med om att reglera villkoren för inhyrd personal från Serbien med ett svenskt bemanningsföretag. På papperet ser löner och villkor helt korrekta ut. De jobbar under det svenska bemanningsavtalets flagg.

–?Men för att någon ska tjäna pengar på detta måste något hända med kostnaderna. Det sker när det serbiska bolaget betalar ut lönerna antagligen. Oerhört frustrerande och kriminellt, säger Per Nilsson.

Kerstin Nilsson, S, suppleant i arbetsmarknadsutskottet, har skrivit en interpellation där hon vill veta vad arbetsmarknadsministern tänker göra för att arbetskraftsinvandringen inte ska leda till dumpning av villkoren på den svenska arbetsmarknaden.

–?Även om företagen i Sverige skriver papper om att personerna ska ha avtalsenliga löner så finns det inga möjligheter i världen för oss att kolla så att de verkligen får det, säger hon.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) anser att reglerna för arbetskraftsinvandring är utformade så att den inte ska leda till dumpning av villkoren.

–?Innan tillstånd beviljas ska Migrationsverket pröva om anställningsvillkoren är i rätt nivå, och berörd arbetstagarorganisation ska i regel ges tillfälle att yttra sig, säger hon i interpellationsdebatten.

Henrik Bäckström, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen, känner inte heller igen beskrivningen om att svenska bemanningsföretag i södra Sverige hyr in arbetskraft från utländska företag som ger lägre lönekostnader.

–?Om fenomenet är stort skulle vi snart höra från våra medlemmar att det finns konkurrerande företag med lägre personalkostnader. Jag vet att Adecco och Uniflex tagit in byggare från Polen men de går på svenska kollektivavtal och då är det ingen skillnad på villkoren. Där är orsaken kompetensbrist på hemmamarknaden, säger han.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna