IF Metall: Vi säger nej till LO:s kvinnopott

2011-09-21 23:00 Elisabet Örnerborg  

LO-förbunden som ingår i Facken inom industrin reserverar sig mot LO-styrelsens samordningsförslag om kvinnopotter. - Det har inte ett skit med det nya industriavtalet att göra, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

<p>GS, Livs och IF Metall vill inte gå med på LO-styrelsens förslag till samordning. Att det skulle vara det nya industri-</p> <p>avtalet som lägger hinder i vägen, avvisas bestämt av Veli-Pekka Säikkälä. IF Metall är inte heller emot själva samordningen.</p> <p>- Det är siffersättningen som vi inte ställer oss bakom, säger han.</p> <p>LO kräver jämställdhetspott för tredje gången i rad, 2007 var potten 205 kronor.</p> <p>- Läget är inte lika bra som 2007 och då kan inte jämställdhetspotten vara lika hög, säger Veli-Pekka Säikkälä.</p> <p>180 kronor kunde IF Metall tänka sig och att den skulle gå till den tredjedel som var värde-diskriminerade, så som LO:s representantskap hade beslutat. Det vill säga 60 kronor generellt för avtalsområden där genomsnittslönen är under 22 400 kronor. </p> <p>LO:s högsta beslutande organ mellan kongresserna, representantskapet, hade bestämt att jämställdhetspotten skulle gå till en tredjedel inom det aktuella avtalsområdet.</p> <p>Alla inom de kvinnodominerade grupperna är inte undervärderade eller värdediskriminerade, förklarade GS-fackets avtals-sekreterare Tommy Andersson efteråt. </p> <p>Kommunal, till exempel, anser att ungefär en tredjedel inom deras kvinnodominerade avtalsområden med genomsnittslöner på mindre än 22 400 kronor är värdediskriminerade.</p> <p>På representantskapsmötet fick förslaget om en tredjedel stöd både av Kommunal och Handels. Transports Anders Berg däremot var kritisk.</p> <p>- Om vi ska dela upp lågavlönade kvinnor i tredjedelar kommer det att ta tid att nå jämställdhet, sade han.</p> <p>När en oenig LO-styrelse en vecka senare presenterade siffrorna för avtalskraven fanns inte det där med en tredjedel med. Den var det ändå ingen som förstod, sade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin till Lag & Avtal.</p> <p>- Den hade en funktion, att höja medvetenheten om vad värdediskriminering är och att inte alla lågavlönade är värdediskriminerade.</p> <p>Det upprör Veli-Pekka Säikkälä.</p> <p>- LO-styrelsen har ingen respekt för representantskapets beslut, säger han. </p> <p>Inget av IF Metalls avtalsområden kan komma i fråga för jämställdhetspotten eftersom genomsnittslönen är högre än 22 400. </p> <p>Men var tredje medlem inom det allokemiska avtalsområdet till exempel har en lön på 21 000. </p> <p>- Varför är en handelsanställd som tjänar 21 387 kronor felavlönad men inte en industriarbetare som tjänar lika lite, undrar Veli-Pekka Säikkälä retoriskt.</p>

Industriavtalet

LO: 3,5 procent

Löneökningar på 3,5 procent och minst 860 kronor, plus en jämställdhetspott på minst 100 kronor till avtalsområden där den genomsnittliga lönen är lägre än 22 400 kronor. Det föreslår LO-styrelsen att förbunden ska samordnas kring.

Industrifacken: 3,7 procent

Löneökningar på 3,7 procent i ettåriga avtal från den 1 februari 2012.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt