ILO: Lavallagen måste ändras

2013-03-20 23:00 Elisabet Örnerborg  

De oberoende juristerna i ILO:s expertkommitté håller med LO och TCO om att Lavallagen strider mot föreningsrätten.<br>– Vi ser det som en stor framgång att vi fått rätt. Nu ligger bollen hos regeringen, säger Samuel Engblom, TCO:s chefsjurist.

LO och TCO anmälde Sverige redan 2010 till ILO:s expertkommitté för brott mot internationella konventioner om föreningsfrihet och organisationsrätt. Nu har ILO:s expertkommitté svarat. Den underkänner lagstiftningen som antogs av Sverige efter EU-domstolens Lavaldom.

Lavallagen begränsar svenska fackliga organisationers möjligheter att vidta strids­åtgärder för att få till stånd kollektivavtal med gästande utländska företag. Det strider emot facklig förenings- och förhandlingsrätt, enligt ILO:s konvention 87.

Kommittén uppmanar därför den svenska regeringen att ändra lagstiftningen.

– Vi har hela tiden trott att det skulle gå så här. Den sittande Laval­utredningen får nu en stor anledning att titta närmare på ILO-rätten och inte bara EU-rätten, säger Samuel Engblom.

ILO:s expertkommitté uppmanar också regeringen att kompensera Byggnads och Elektrikerförbundet för de skadestånd Arbetsdomstolen dömde dem att betala till Laval trots att de bara följde svensk lag.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer