Infekterad strid i AD förlikt

2015-12-16 23:00 Lena Gunnars  
Handels ansåg att André Börvall blev avskedad på grund av sitt fackliga uppdrag och stämde bemanningsföretaget inför Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning. Foto: BJÖRN LINDGREN/TT

FÖRTROENDEVALD. André Börvall, före detta klubbordförande, avskedades av bemanningsföretaget Proffice.Målet slutade med förlikning – och Börvall är mer än nöjd med överenskommelsen.

André Börvall, som var klubb­ordförande för de bemanningsanställda på Icas lager i Helsingborg, kan av sekretesskäl inte säga någonting om överenskommelsen med Proffice.

– Men om jag säger så här: Jag har ett leende som går från ena örat till det andra. Så kan jag uttrycka mig för att vara neutral. Jag är nöjd med situationen, säger han.

Enligt Handelsanställdas förbund avskedades André Börvall för att han utförde sitt fackliga uppdrag. Förbundet menade att det var att kränka både hans och förbundets föreningsrätt att avskeda honom. Handels ville därför att Arbetsdomstolen skulle ogiltigförklara avskedandet.

Men i mitten av november avskrevs målet efter att parterna träffat en förlikning. Han arbetar inte längre på Proffice.

– Teoretiskt sett kan ju vilken arbetsgivare som helst göra sig av med vilken arbetstagare som helst. Frågan är bara hur mycket de är villiga att betala för att bli av med dem, säger André Börvall.

Han är fackligt och politiskt intresserad och har nu sökt till flera utbildningar, bland annat en ombudsmannautbildning.

– Jag har inte blivit avskräckt. Det som hänt har gett mig en klar insyn i vad som fungerar och vad som borde skärpas lagmässigt.

André Börvall har rest runt och hållit föredrag om bemanningsbranschen. Han menar att han får en helt annan verklighetsbeskrivning från de bemanningsanställda än när politiker, företrädare från fackförbund och arbetsgivare pratar.

– Rent allmänt snackar vi om ett systematiskt utnyttjande av unga och oerfarna anställda. Det spelar ingen större roll vilket bolag du tittar på om du får se lönespecifikationerna, säger han.

Henrik Bäckström, förbunds­direktör för Bemanningsföretagen, håller inte med.

– De unga måste ofta gå ner 3 000 till 4 000 kronor i lön när de blir direkt­anställda av kundföretaget, säger han.

Proffice ser fallet med André Börvall som avslutat och företaget är nöjt med att ha kommit fram till en gemensam lösning.

– Innehållet i den är en fråga mellan parterna och vi kommenterar inte den vidare, säger Maria Uggla, presschef på Proffice.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer