Ingen gul förening i Sverige

2010-08-25 21:00 Elisabet Örnerborg  

Hamnarbetarförbundet kan ha en delvis liknande funktion som de danska gula fackföreningarna, enligt Transports Martin Viredius. Nej, det stämmer absolut inte, svarar Björn A. Borg på Hamnarbetarförbundet.

<p>Hamnarbetarförbundet, Brandmännens riksförbund, Lokmannaförbundet är exempel på gula fackföreningar i Sverige enligt Martin Viredius, Transports tredje vice ordförande. Då i bemärkelsen att de inte är med i någon huvudorganisation och därför konkurrerar med lo-förbunden Transport, Kommunal respektive Seko om medlemmar.</p> <p>- Och Svensk Flygteknikerförening är en slags halvgul fackförening som tagit sig in i huvudorganisationen Saco utan att deras medlemmar har akademisk examen, menar Martin Viredius.</p> <p>Svensk Flygteknikerförening konkurrerar med Transport och via Saco får de en "oändligt mycket billigare a-kassa än vad LO-förbunden kan erbjuda". </p> <p>- Gemensamt är att de organiserat sig utifrån en yrkesförbundsprincip i stället för en industriförbundsprincip, de anser att de blir starkare så, säger Martin Viredius.</p> <p>Så hör han att avståndstagandet från konfliktvapnet är en del av själva grundvalen för Kristelig Fagbevægelse.</p> <p>- Alltså strejkbryteri, urgult. Det är vi i princip förskonade ifrån. Hamnarbetarförbundet skulle inte bryta en strejk. Däremot förekommer motsatsen eftersom vi har fredsplikt.</p> <p>Hamnarbetarförbundet ser sig dock inte själva som en gul fackförening.</p> <p>- En gul fackförening är en fackförening som kan vara skapad av en arbetsgivare eller i nära samarbete med företagsledningen, och som kan agera strejkbrytare, säger förbundsordförande Björn A. Borg.</p> <p>Och det gör verkligen inte Hamnarbetarförbundet, betonar han. </p> <p>Transports Martin Viredius förtydligar sitt svar:</p> <p>- Rena arbetsgivarvänliga fack finns inte i Sverige. </p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen