Birgitta Ödmark har sedan 2003 arbetat som stiftsdirektor och chef för förvaltningsavdelningen vid Stockholms stift. Där hade hon drygt tjugo direkt underställda medarbetare.
– När Svenska kyrkan och staten skildes åt var förvaltningsstrukturen det statliga systemet. Stift och församlingar har nu fått anpassa sig och bygga samverkanslösningar på ett helt annat sätt än tidigare för att klara effektiviseringar och rationaliseringar. Det har också gjort gott. Man prövar verksamheter och anpassar sig efter vad medlemmarna vill ha på ett annat sätt än om man bara går i den statliga ruljansen.
– Det var inte helt självklart för mig att stanna så länge. Men man pratar ofta om att vara en attraktiv arbetsgivare och det är verkligen kyrkan. Inte ett enda av mina 30 år har varit det andra året likt. Jobbet har hela tiden gett mig en personlig utveckling.
– Jag har ju även varit på arbetstagarsidan, när jag var stiftsjurist i tolv år. Sedan har min roll förändrats från att vara medarbetare till att vara chef i många år och nu är jag på arbetsgivarorganisationen.
– Att våra medlemmar, arbetsgivarna i församlingarna, ska känna att det är viktigt det vi gör. Att vi jobbar för deras bästa. Vi inhämtar deras synpunkter på vad som är viktigt för utvecklingen av arbetsgivarrollen.
– Vi ser att Svenska kyrkans ekonomi försämras. Målsättningen i avtalet är att hålla nere alla kostnadsdrivande delar, förutom de normala löneökningar som ska till. Inriktningen blir att driva tillbaka andra kostnadsdrivande delar i avtalet.
Karriär
1988
Juristexamen, Uppsala universitet.
1988
Stiftsjurist i Uppsala stift.
1989
Stiftsjurist i Stockholms stift.
2003
Stiftsdirektor, Stockholms stift.
2019
Vd, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.