”Inte ett enda år har varit det andra likt”

2020-01-30 00:00 Lena Gunnars  
Birgitta Ödmark är ny vd på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation sedan 1 september 2019. Foto: Susanne Kronholm

Anställningsintervjun. Efter 30 år i Svenska kyrkan har Birgitta Ödmark nu tagit över som vd för kyrkans arbetsgivarorganisation. Att hantera den sviktande ekonomin är en av utmaningarna.

Birgitta Ödmark har sedan 2003 arbetat som stiftsdirektor och chef för förvaltningsavdelningen vid Stockholms stift. Där hade hon drygt tjugo direkt underställda medarbetare.

Du tycker att utvecklingen i Svenska kyrkan har varit enorm de senaste decennierna. Tänker du på något särskilt?

– När Svenska kyrkan och staten skildes åt var förvaltningsstrukturen det statliga systemet. Stift och församlingar har nu fått anpassa sig och bygga sam­verkans­lösningar på ett helt annat sätt än tidigare för att klara effek­tivi­seringar och rationaliseringar. Det har också gjort gott. Man prövar verksam­heter och anpassar sig efter vad medlemmarna vill ha på ett annat sätt än om man bara går i den statliga ruljansen.

Vad har fått dig att stanna kvar inom kyrklig verksamhet så länge?

– Det var inte helt självklart för mig att stanna så länge. Men man pratar ofta om att vara en attraktiv arbetsgivare och det är verkligen kyrkan. Inte ett enda av mina 30 år har varit det andra året likt. Jobbet har hela tiden gett mig en personlig utveckling.

Var det givet att välja arbets­givar­sidan?

– Jag har ju även varit på arbetstagarsidan, när jag var stiftsjurist i tolv år. Sedan har min roll förändrats från att vara medarbetare till att vara chef i många år och nu är jag på arbetsgivarorganisationen.

Du är vd på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation sedan den 1 september. Vilka mål har du i din nya roll?

– Att våra medlemmar, arbets­givarna i församlingarna, ska känna att det är viktigt det vi gör. Att vi jobbar för deras bästa. Vi inhämtar deras synpunkter på vad som är viktigt för utveck­lingen av arbetsgivarrollen.

Vilka blir de största frågorna för er i avtalsrörelsen?

– Vi ser att Svenska kyrkans ekonomi försämras. Målsättningen i avtalet är att hålla nere alla kostnadsdrivande delar, förutom de normala löneökningar som ska till. Inriktningen blir att driva tillbaka andra kostnads­drivande delar i avtalet.

Karriär

1988

Juristexamen, Uppsala universitet.

1988

Stiftsjurist i Uppsala stift.

1989

Stiftsjurist i Stockholms stift.

2003

Stiftsdirektor, Stockholms stift.

2019

Vd, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer