"Jag är väldigt mån om att släppa fram mina medarbetare"

2021-09-08 18:43 Lena Gunnars  
Daniel Wennick.

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Daniel Wennick blir ny chef för Teknikföretagen i Bryssel från slutet av oktober. Han har tidigare varit chef för Energiföretagens Brysselkontor och har varit biträdande chef för Svenskt Näringslivs kontor i staden.

Varför ville du ha jobbet?

– Jag tycker att Teknikföretagen har väldigt intressanta frågor. Teknikföretagen har några av Sveriges mest spännande företag som medlemmar och de arbetar på en internationell marknad. Många har redan en närvaro i Bryssel och agerar väldigt professionellt med sitt påverkansarbete. Det blir spännande att få arbeta tillsammans med dem.

Du har tidigare arbetat med liknande arbetsuppgifter hos Energiföretagen och som varit biträdande chef för Svenskt Näringslivs Brysselkontor, vad tar du med dig därifrån?

– Att jag tidigare har arbetat i en intresseorganisation där det handlat om att driva frågor i syfte att främja industrins konkurrenskraft. Men sedan också erfarenheten av att ha jobbat med EU:s institutioner och det nätverk som jag har byggt upp under mina tio år i Bryssel med Svenskt Näringsliv och Energiföretagen.

Vilken blir din största utmaning som chef för Teknikföretagen i Bryssel under hösten?

– EU är väldigt färgat av oväntade händelser som har fått väldigt stor påverkan. Två sådana saker är pandemin och att Storbritannien lämnade EU. De kommer att vara fortsatt viktiga i höst. Nu är det viktigt för företagen att den fria rörligheten återupprättas och att personer enkelt kan resa inom EU. Och Handelsagendan är viktig. Storbritannien är en jätteviktig handelspartner. Men det skulle inte förvåna mig om den viktigaste frågan inom EU i höst blir en som vi idag inte kan se framför oss.

Vad behövs främst för att försvara den svenska modellen i Bryssel med tanke på minimilönsdirektivet?

– Självklart värnar vi om den svenska modellen. Men det är inte bara en svensk modell. Fler medlemsländer har samma upplägg, helt eller delvis. Det är viktigt att intensifiera samarbeten med dem. Det finns en möjlighet för Sverige att yrka på undantag, men det bästa är att hitta så många samarbetspartners som möjligt och arbeta proaktivt för att få igenom de ändringar vi vill ha med i direktivet.

Vad kännetecknar dig som chef?

– Att jag är en glad person som är väldigt driven, men har fötterna på jorden.  Jag är också väldigt mån om att släppa fram mina medarbetare, att de får växa i sina roller och att de lär sig mycket under tiden som de arbetar i Bryssel. 

Var det redan tidigt i din karriär ett mål för dig att arbeta i Bryssel?

– Jag är delvis uppvuxen i Belgien. Mina föräldrar flyttade hit när jag var tio år och vi bodde kvar tills jag var 19 år. Jag gick i belgisk skola och lärde mig flytande franska. Sedan var min fru väldigt angelägen om att flytta utomlands. Då blev Bryssel en bra kompromiss. Jag har dessutom alltid haft ett stort intresse för hur EU:s beslutsprocesser fungerar. Redan på Handelshögskolan skrev jag en examensuppsats om svenskt företags påverkan i Bryssel.

Var det givet att arbeta just för arbetsgivarsidan?

– Ja, jag har ett väldigt stort intresse för arbetsgivarfrågor. Det går igenom i alla mina arbeten som jag har haft sedan jag tog min examen. 

Vad tror du att du gör om 20 år?

– Så länge jag är i Bryssel satsar jag fullt ut på att vara här. Vi planerar att bo kvar.

KARRIÄR

2005

Tog examen från Handels. (marknadsföringsinriktningen)

2005

Blev konsult på JKL.

2016

Blev chef för Energiföretagens Brysselkontor.

2021

Chef för Teknikföretagen i Bryssel, från och med slutet av oktober.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen