”Jag förväntade mig att bli hotad”

2014-04-30 07:00 Lennart Kriisa  
Annika Strandhäll hoppas att politikerna tar Medlingsinstitutet i örat. Först då kan de kvinnodominerade grupperna inom Vision få rättvisa löner. Foto: Jörgen Appelgren

Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision, hyllas för att ha moderniserat förbundet och lockat till sig nya medlemmar. Men hon får också mothugg: bojkottade sverigedemokrater är upprörda och förtroendevalda oroar sig över att medlemstidningen ska förvandlas till husbondens röst.

Hur ofta måste du förklara vilka Vision organiserar?

– Ganska ofta, fast vårt förra namn SKTF var ju inte heller särskilt tydligt. Vi organiserar alla tjänstemän i kommuner och landsting, men även inom det privata och inom kyrkan.

Hur mår dessa tjänstemän?

– Många trivs bra och tycker att de har viktiga arbetsuppgifter som engagerar. Men det finns också stora grupper som har det väldigt stressigt, till exempel inom äldreomsorg, ekonomiskt bistånd och socialtjänst. Jag besökte nyligen en kommun där antalet ärenden inom ekonomiskt bistånd hade ökat med 100 procent sedan 2008. De fick sin första personalförstärkning i höstas, då med en tidsbegränsad anställning. Cheferna har det också tufft. Det är inte ovanligt att en enhetschef kan ansvara för 50–60 medarbetare.

Vad beror detta elände på?

– Elände är ett starkt ord men kommunerna är väldigt stora organisationer med invanda arbetssätt och strukturer. Äldreomsorgen är ett bra exempel. När delar av den blev privat, då tyckte vi oss se tendenser till förbättringar för personalen, som storleken på personalgrupper och lönenivåer, men så är det inte längre. De privata har anpassat sig till den kommunala organisationen med alldeles för stora personalgrupper.

Nästan åtta av tio medlemmar i Vision är kvinnor, hur påverkar det era villkor?

– En hel del. Inom de manligt dominerade sektorerna är inte personalgrupperna lika stora. Sedan har vi lönerna, de är generellt lägre för kvinnodominerade grupper. Vi har jämfört yrkesgrupper som finns inom både vår sektor och inom det privata. För en ekonom skiljer det 6,6 miljoner under ett arbetsliv, en helt galen summa.

Och nu behöver ni hjälp från Medlingsinstitutet?

– Medlingsinstitutet har en viktig roll men tolkar sitt uppdrag på ett sätt som gör det omöjligt att påverka löneskillnaderna mellan sektorer.

Vad har du för plan?

– Arbetsmarknadens parter och politikerna, som ger Medlingsinstitutet riktlinjerna, måste enas om en förändring. Nu finns tid fram till nästa avtalsrörelse år 2016.

Du lovade som nytillträdd ordförande att öka antalet medlemmar. Hur har det gått?

– Åh, det är en riktig solskenshistoria. Vi har 8 000 fler medlemmar i dag, totalt är vi 168 000.

Ni hittade rätt strategi?

– Ja, nu ställer vi alltid frågan om medlemskap på våra arbetsplatser. Vi fokuserar på nyttan, till exempel inkomstförsäkring och stöd för karriärutveckling. Dessutom kämpar vi för de visstidsanställdas villkor. Tidigare brydde sig facket mest om de tillsvidareanställda.

Men sverigedemokraterna bryr ni er inte om?

– Nej, vi har beslutat att inte bjuda in dem till debatter och forum. Vi har en annan värdegrund, att alla är lika mycket värda. För att kunna driva välfärden behövs varenda hand.

Ni har väl inte så många sverigedemokrater i era led.

– Nej, men i sociala medier har stämningen ändå varit upprörd. Jag har i och för sig sluppit personliga hot, det hade jag nästan förväntat mig.

Vision har också fått kritik för att vilja styra medlemstidningen genom att lägga den under kommunikationsavdelningen. En förtroendevald liknade Vision vid Coca-Cola.

– Vi är mitt uppe i ett stort omställningsarbete och kan i dag inte beskriva i detalj vad som kommer att hända.

Tänker du börja skriva ledarna i tidningen? Det brukar vara ett mått på tidningens oberoende.

– Nej, jag har ingen sådan ambition. Tidningen ska även framöver ha en egen ansvarig utgivare.

Annika Strandhäll

Ålder: 38 år.

Titel: Förbundsordförande, Vision.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Sambo och två barn, 5 och 10 år.

Utanför jobbet: Lagar mat och läser böcker. Just nu en bok om japansk historia, nedladdad till läsplatta från biblioteket.

Bakgrund: Arbetade tidigare som projektassistent med arbetsmarknadsfrågor i Göteborgs stad. Engagerade sig fackligt 1999, i förbundsstyrelsen 2008, förbundsordförande 2011.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer