”Jag hoppas på ett och annat diskrimineringsärende”

2016-03-30 23:00 Lena Gunnars  
”Jag kan bidra med diskrimineringsperspektivet när det gäller till exempel lönekartläggningsarbete och i de individuella processerna”, säger Marie Nordström. Foto: Jörgen Appelgren

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Marie Nordström lämnade Diskrimineringsombudsmannen för att börja arbeta på LO-TCO Rättsskydd som förbundsjurist.<br/>– Det kändes roligt och rätt när jag fick tjänsten.

Hur var det att lämna DO?

– Det var med blandade känslor. Det känns på ett sätt som att allt har sin tid. Jag har arbetat väldigt länge med diskrimineringsfrågorna, därför är det roligt att byta jobb och börja med någonting annat. Sedan är det klart att det också var tråkigt att sluta på DO, eftersom det var väldigt trevliga kolleger där.

Hur gick det till när du fick det nya jobbet?

– Jag såg en annons ute och så sökte jag tjänsten i början på december.

Kommer du fortsätta jobba med diskriminering?

– Jag hoppas att det kan bli ett och annat diskriminerings­ärende här med.

Vem tar över dina fall på DO när du slutar?

– Jag har lämnat över mina mål till kollegerna på DO:s processenhet.

Var det svårt att lämna över dem?

– Jag ville göra bra överlämningar. Jag märkte att jag gärna ville ge ett sista ord på vägen till kollegerna om de mål som jag har jobbat mycket med.

Vad har du för förväntningar på ditt nya jobb?

– Jag tänker att det verkar vara en bra arbetsplats med gott rykte och att det arbetar kompetenta medarbetare här. Det känns bra att få sätta sig in i arbetsrätten ur ett bredare perspektiv. Skillnaden är nog att man träffar förlikningar i större utsträckning på LO-TCO Rättsskydd än på DO, som ju är en myndighet med ett uppdrag att få fram prejudikat. Samtidigt har jag förstått att LO-TCO Rättsskydd medverkat till var tredje dom i AD, så visst blir det prejudicerande här också.

Vad tror du att du kan bidra med på din nya arbetsplats?

– Jag kan bidra med diskrimineringsperspektivet, både när det gäller aktiva åtgärder som lönekartläggningar och i de individuella processerna. Jag kan också bidra med kunskaper inom EU-rätten på diskrimineringsområdet.

Tror du att det blir svårt att släppa myndighetstänket?

– Nej, det känns spännande och intressant att kunna arbeta lite friare.

Karriär

1999

Började på Riks­försäkringsverket.

2000

Tog examen från juristprogrammet vid Uppsala universitet.

2001

Började som utredare på dåvarande Jämo.

2009

Började som process­förare på DO.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer