”Jag såg folk i Sverige som hellre tar bidrag än jobbar”

2016-07-14 00:00 Elsa Persson  

Som nyanländ med sin familj i Sverige var Bassam Al Ghrawi angelägen om att komma i gång och arbeta snabbt. Att starta eget blev lösningen, när SFI och jobbletandet gick trögt.– Det enklaste du kan göra är att ha en kiosk.

Pasta, konserver, färdigmat, chips, tobak, godis och – inte minst – läsk fyller hyllorna i den lilla butiken som ligger mellan helt nybyggda lägenhetshus i Vällingby.

– De dricker mycket läsk, wow! säger Bassam Al Ghrawi och pekar på stapeln av tvåliters Coca-Cola-flaskor som står staplade i höga pelare bakom soffan på lagret.

Familjen kom från Syrien till Sverige i början av 2013. 57-årige Bassam Al Ghrawi hade arbetat som ingenjör med eget konsultföretag i hemlandet och såg företagandet som ett sätt att snabbt få ett arbete.

– När man plötsligt kommer till ett nytt land blir man passiv om man inte jobbar med en gång. Jag såg exempel i Sverige på folk som hellre tar bidrag än jobbar.

Trots att han valde företagandet tror han inte att det är ett beslut som man tar lättvindigt som nyanländ i Sverige. Det finns risk att förlora de pengar man satsar, och som företagare får man inte längre ersättning från Arbetsförmedlingen, säger han.

Bassam Al Ghrawi sökte också arbete som ingenjör, bland annat hos stora byggföretag.

– Jag fick chockerande svar, de ville alla ha bidrag från Arbetsförmedlingen för att ta emot mig.

Eftersom Bassam Al Ghrawi redan hade startat sitt företag i Sverige, hade han inte rätt till anställningsstöd, så det blev inget med de tjänsterna.

Affären har öppet sju dagar i veckan från morgon till kväll och alla i familjen hjälps åt att betjäna den: sonen som går i gymnasiet, dottern, som läser till apotekare, och frun, som snart ska börja arbeta med att tillverka bakverk och godis. Butiken har även en anställd inköpare och en praktikant.

– Jag brukar komma hit på kvällarna och se om det är något att göra, säger Sami Al Ghrawi, sonen som tar studenten snart och som har två andra – avlönade – extrajobb.

Hyran på 12 000 kronor i månaden är för hög med tanke på läget, tycker Bassam Al Ghrawi. Han fick reducerad hyra under tre månader när han visade sina inkomster, men nu vill hyresvärden höja igen. Därför har han samlat in namnunderskrifter från boende i området för att visa att det behövs en närbutik i kvarteret.

Att Bassam Al Ghrawi är en företagsam person märks snabbt. Han börjar med att berätta om hur han tycker att etableringsprocessen för nyanlända kan bli bättre. Att få behålla sin aktivitetsersättning om man arbetar och tjänar max 6 000 kronor i månaden är ett förslag. Ett annat att korta SFI-undervisningen, så att folk inte blir bundna hela dagarna.

– Det är ingen idé att läsa mer än tre timmar om dagen, det orkar man inte i min ålder.

Han har tagit initiativ till att informera andra nyanlända om olika saker, till exempel hur källsortering fungerar, något som orsakade honom och familjen mycket huvudbry innan de förstod svenska.

– Jag ska ha ett möte med Almi, jag tror att jag kommer börja jobba med information där en gång i veckan.

Bassam Al Ghrawi

Ålder: 57 år.

Gör: Driver en närbutik i Vällingby.

Bor: I Råcksta i Stockholm.

Familj: Fru, son och dotter.

Kommer från: Syrien.

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen