Jävsmålet i AD har förlikats

2015-09-01 12:04 Elisabet Örnerborg  

Jäv satte stopp för domskrivandet efter den första huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen i höstas. Men att ta om alltihop, i en ny huvudförhandling blev för mycket för parterna.

– Vi har förlikat bort målet, säger Urban Pettersson, ansvarig ombudsman hos Elektrikerförbundet.

Elektrikerförbundet hade stämt Imtech Elteknik och arbetsgivarorganisationen EIO till Arbetsdomstolen i en tvist om montörernas surfplattor. Surfplattorna innebar utökade möjligheter för arbetsgivaren att övervaka de anställda, menade facket.

Arbetsgivarna ansåg att de var en tillgång i arbetet och en förmån. Huvudförhandling hölls i höstas, men när Arbetsdomstolen skulle fälla sitt avgörande upptäckte ordföranden att två domstolsledamöter utsedda av arbetstagarsidan var jäviga. De satt också med i LO-TCO Rättsskydds styrelse samtidigt som ombudet för Elektrikerförbundet var en förbundsjurist från just LO-TCO Rättsskydd.

Den 10 september skulle en ny huvudförhandling i mål A 92/13 hållas. Elektrikerförbundets Urban Pettersson sa tidigare till Lag & Avtal att förlikningssamtal fördes med motparten. Vilket arbetsgivarnas ombud Ulf Nordström, arbetsrättsjurist hos Elektriska Installatörsorganisationen EIO, bekräftade.

– Vi står fast i vår uppfattning, men luften har liksom gått ur oss lite på båda sidor, sa Ulf Nordström då.

Parterna är överens om att avsluta tvisten i AD, men frågan om surfplattorna är inte utagerad. Diskussionen mellan parterna kommer att fortsätta.

– Vi har lite mer att prata om, säger Urban Pettersson.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer