Juholt teg om den svenska modellens stora bekymmer

2011-04-20 23:00 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa

LEDARE. Arbetsrätten kommer ingen ledande politiker undan, allra minst en socialdemokratisk sådan. Att Håkan Juholt skulle ta upp arbetsrätten i sitt linjetal var därför ingen överraskning.

Bara att hålla ut och lyssna till partinamnet i staccato. Hela 20 gånger sa Håkan Juholt "social... demokrati". </p> <p>För varje gång reste sig gåshuden hos åhörarna. Retorikexperterna var förstås mer krassa, upprepning är ju ett av de mest kända tricken. Martin Luther King förklarade att han hade en dröm, Barack Obama att han ville förändra och Mona Sahlin, hon kunde inte vänta. </p> <p>Håkan Juholt visade sig i alla fall vara en skicklig retoriker. Han betonade och pausade, lät oss förstå att han var så engagerad att det inte gick att följa manus. </p> <p>Vi fick veta att kulturen ska utrustas med vingar, att han ska ta sig en funderare på privatiseringen av skolan och att barnfattigdomen i Sverige måste utrotas. </p> <p>Han fortsatte med att hela världens fattigdom ska halveras och förklarade att det ska ske "i kraftfull samverkan med andra progressiva krafter". Vad nu det kan betyda.</p> <p>Sedan var det dags för arbetsrätten. Håkan Juholt kritiserade att ungdomar erbjuds tidsbegränsade anställningar och lika illa tycker han om svartjobb. Fackföreningarna fick alltså sitt ben, förvisso avgnagt med ändå. Hur det hela ska gå till avslöjade han inte, men den allmänna visstidsanställningen lär ryka med en socialdemokratisk regering. </p> <p>Däremot sa han inte ett ord om det stora bekymret för den svenska modellen, att LO-förbunden tappar medlemmar i en rasande takt. </p> <p>På DN Debatt skulle Håkan Juholt några dagar senare berätta att a-kassan "bör sänkas". Jojo. När en politiker dryftar att något "bör ändras" eller uttrycker "en ambition" då är drivkraften sällan starkare än en symaskinsmotor. </p> <p>Dessutom - varför en generell sänkning? Problemet med a-kassan är förstås orättvisan, att en högavlönad akademiker bara betalar en dryg hundring, medan en lågavlönad servitris tvingas punga ut med det tredubbla. Resten av pengarna lägger servitrisen på mat och hyra, inte på ett medlemskap i facket. </p> <p>Ett klargörande besked om a-kassan tvingas vi vänta på, allt handlar om skattesänkningar. En debatt Juholt och Weidelich aldrig kan vinna. </p> <p>

Lennart lyssnar:

"Jag tyckte det var en dum och onödig strid att ta från Miljöpartiets sida."

Språkrörskandidat Gustav Fridolin i TCO-tidningen om undantagen från turordningen i Las.

"Vi blev experter på tillämpningen av lagarna, snarare än att vara folkrörelser som engagerade sig för att få fler medlemmar."

Sture Nordh, ordförande TCO, i Riksdag & Departement om fackens problem.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer