Tidningen

Kockens kvävning ska prövas i högsta instans

Prövning. Kocklärlingen satte en köttbit i halsen och dog. Inte en arbetsskada, sa Försäkringskassan. Nu ska ärendet prövas av Högsta förvaltningsdomstolen.– Det här är ett steg framåt, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad

Den 27 april 2015 avled en kocklärling på en restaurang i Trollhättan. Lärlingen tog en köttbit som låg på ett fat när han tog en fika på förmiddagen. Han fick köttbiten i fel strupe och avled. När hans föräldrar ansökte hos Pensionsmyndigheten om ersättning från arbetsskadeförsäkringen för hjälp med begravningen fick de nej. Pensionsmyndigheten grundade sitt beslut på Försäkringskassans bedömning att kocklärlingens död inte orsakats av en arbetsskada. Hotell- och restaurangfacket drev ärendet vidare – först till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten. Bägge instanserna gick på Försäkringskassans linje. Eva-Lotta Ramberg, förbunds­jurist på Hotell- och restaurangfacket, påpekar att ingen av instanserna tog hänsyn till betydelsen av kollektivavtalet mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →