Köksbordet mycket viktigare än chefen

2013-09-18 23:00 Lennart Kriisa  
Chefredaktör Lennart Kriisa. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. I mina kretsar är alla välutbildade, har sunda politiska värderingar och hyllar jämställdheten. Blivande mammor och pappor är på det klara med att föräldraledigheten ska delas lika, om detta talar de nästan i mun på varandra. Sedan händer något.

Mammorna tar den första tiden med barnet, börjar amma och går in i en symbios med barnet. Papporna jobbar vidare och undrar vad som hände, känner sig utanför. Efter några månader tar paret upp saken till diskussion på nytt, hur blir det nu, ska de verkligen ta halva tiden var?

Mamman säger att hon gärna fortsätter vara hemma, pappan skruvar lite på sig, att rulla vagn i snömodd lockar inte. Småbarnslivet känns ensamt och besvärligt eftersom han inte hunnit knyta an till barnet.

Paret bestämmer sig för att pappan ska ta föräldraledigt några månader under sommaren, det får räcka. När dagis drar igång börjar mamman jobba deltid.

Att det ser ut såhär tycker en del är helt naturligt. Familjerna måste få välja själva, som Göran Hägglund brukar säga. Konsekvenserna syns på alla arbets­platser.

I det här numret tittar vi närmare på advokat byråer med inriktning på arbetsrätt. Även bland jurister har könet betydelse: fler kvinnor än män går juristutbildningen, ungefär lika många kvinnor som män börjar på advokatbyråer, men bland delägarna dominerar männen.

För en advokat är det primära syftet att skaffa klienter och dra in pengar till firman. När en advokat går på föräldraledighet, kanske under flera år, då försvinner klienterna, och den föräldralediga sackar efter. För att bli delägare krävs att du är framgångsrik.

En förändring är ändå på gång, advokatbyråerna efterlyser fler kvinnliga delägare. Många försöker förbättra arbetsvillkoren; den som varit föräldraledig ska få tillbaka sina klienter, den som hämtar på dagis ska inte betraktas som en utomjording.

Men att påverka besluten hemma vid köksborden, den makten har bara politikerna. Och mycket går att göra. Med individuell föräldra­penning – åtta månader vikta för mamman, åtta för pappan – skulle papporna få tid att knyta an till sina barn och fler kvinnor skulle ta plats vid styrelseborden.

Visst finns motargument, som att alla familjer ska få välja själva. Å andra sidan, med nuvarande system är många mammor i praktiken förhindrade att göra karriär, liksom pappor från att umgås med sina barn. Att ta bort hinder är att öka friheten.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer