Kräver att dömd åklagare får tillbaka arbetsuppgifter

2021-01-27 09:38 Mattias Croneborg  

Akavia stämmer staten genom Arbetsgivarverket och yrkar på att Ekobrottsmyndighetens beslut att skilja åklagaren från anställningen som allmän åklagare ogiltigförklaras. Fackörbundet kräver även ett allmänt skadestånd på 120 000 kronor.

Bakgrunden är att åklagaren hösten 2019 åtalades för grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada. Ett år senare dömdes åklagaren för brotten. Tingsrätten bestämde påföljden till skyddstillsyn och behandling mot alkoholmissbruk.

Strax efter domen beslutade Ekobrottsmyndigheten att åklagaren inte ska utföra operativa åklagaruppgifter fram till den 1 oktober 2023. Därefter ska beslutet omprövas.

Förbundet anser att åklagaren inte har träffat någon överenskommelse med Ekobrottsmyndigheten om andra arbetsuppgifter, utan att myndigheten ensidigt och varaktigt fråntagit åklagaren i princip alla arbetsuppgifter som allmän åklagare. Förbundet menar att det är att jämställa med ett skiljande från anställning och att varken saklig eller laglig grund för åtgärden har förelegat.

Förbundet lyfter fram att myndighetsbeslutet är hänförligt till omständigheter som avser åklagarens brott, men att brottsligheten ägde rum för snart ett och ett halvt år sedan. Förbundet hänvisar till att brottet begicks som en följd av alkoholberoende av sjukdomskaraktär. Enligt förbundet har åklagaren frivilligt och med framgång underkastat sig behandling mot alkoholberoendet. Det ska heller inte finnas anmärkningar mot hur åklagaren har utfört sitt arbete.

Förbundet anser att Ekobrottsmyndighetens beslut är så grundläggande att det jämställs med ett skiljande från åklagaranställningen.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen