Kritisk tidpunkt för finska avtalsrörelsen

2011-11-16 23:00 Ann Norrby  

Parterna i Finland har bråda dagar. 300 kollektivavtal ska vara klara 25 november. Då avgörs om ramavtalet håller. – Om vi inte klarar det, får vi börja om från början, säger Nikolas Elomaa, finska LO:s förhandlingschef.

I Finland saknas den samordning mellan förbunden som finns i Sverige. Därför spelar det finska ramavtalet stor roll.

Avtalet lägger taket på 4,3 procent totalt för lönehöjningarna de kommande två åren. Ramavtalet liknar delvis tidigare inkomstpolitiska helhetslösningar, men ger förbunden full frihet att träffa avtal inom ramen.

Regeringen bidrar med 400 miljoner euro för att underlätta avtalstecknandet. Bidraget ska användas till skattelättnader och till finansieringen av arbetslöshetsskyddet som ger ersättning både till arbetslösa och permitterade.

I Sverige pågår sedan förra avtalsrörelsen diskussioner mellan IF Metall och Teknik-arbetsgivarna om hur ett system med permitteringar kan se ut. Ett av systemen som gruppen tittar på är det finska.

Den nya finska samlingsregeringen tog i somras kontakt med arbetsmarknadens parter för att diskutera om det fanns intresse för ett nytt ramavtal.

– Vi var redo och är nöjda med resultatet. Viktigast för våra medlemmar är att avtalet säkrar arbetsfreden i två år, säger Seppo Saukkonen på Finlands Näringsliv, den största arbetsgivarorganisationen med cirka 30 medlemsförbund vars företag sysselsätter mer än en miljon löntagare inom den privata sektorn.

Ramavtalet blev klart den 13 oktober och nu gäller det att förbunden träffar avtal som ryms inom ramarna. Och att tillräckligt många av de viktigaste förbunden träffar avtal. Annars sjösätts inte ramavtalet.

Nikolas Elomaa på Finlands Fackförbunds Centralorganisation, finska LO, säger:

– Ramavtalet är bra för låglönegrupperna. Det ger dem en reallöneökning på två procent nästa år.

Parterna och regeringen utreder nu hur arbetsgivarna ska sporras att satsa mer på utbildning, tanken är att medarbetarna ska få tre utbildningsdagar om året.

– Att förbunden fattar beslut om strukturen i löneförhöjningarna ligger i linje med vad vi vill, säger Seppo Saukkonen på arbetsgivarorganisationen.

Han är också nöjd med att avtalet innebär att kostnaderna är kända två år framåt.

– Det är lång tid i business.

Största förbunden måste vara med

En förutsättning för att det finska ramavtalet ska förverkligas är att de viktigaste förbunden träffar avtal inom ramen.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsrätt