Kyrkoherden blev tvungen<br>att sluta

2012-12-12 23:00 Birgitta Ländin  

Han tackade ja till en tjänst som kyrkoherde i Skanör-Falsterbo församling. Föga anade Henric Nilson då vilka krafter av maktspel och intriger som skulle sättas i gång. Två och ett halvt år senare gav han upp. <br> – Jag flyttade till en annan tjänst innan jag maldes ned, säger Henric Nilson.

Svenska kyrkan står för flest antal ärenden om arbetsplatskonflikter i Lag & Avtals genomgång. Samma konflikt i Skanör-Falsterbo har genererat hela fem ärenden hos Arbetsmiljöverket.

Henric Nilson hamnade ofrivilligt i konflikten när han tog det nya jobbet som kyrkoherde 2008. Han drog sig länge för att ge upp, trots att han insåg att konflikten var så djup att det inte fanns många alternativ.

– Egentligen var nog min fru lite klokare än jag. Hon såg till att jag lämnade tjänsten i Skanör-Falsterbo. Jag satt själv fast i att jag svek andra som jag var rädd skulle kunna fara mer illa om jag slutade.

När Henric Nilson tackade ja till tjänsten som kyrkoherde fanns det en annan person som ansåg sig lovad jobbet. Han använde sin egen roll som kyrkopolitiker till att motarbeta den nye kyrkoherden tillsammans med ett antal anhängare. Hela församlingen var därmed splittrad i två läger. Så var även församlingens kansli.

– Och de bråkar ju fortfarande där, säger Henric Nilson, som i dag trivs på sin nya tjänst som kyrkoherde i Staffanstorp.

Hur stod du ut i vardagen? De som motarbetade dig la ju ett varsel om uppsägning mot dig?

– Jag hade ju många som gav mig stöd. Det betydde mycket. Och länge tyckte jag att det kändes lite motigt att bara sluta eftersom jag kände ansvaret för andra anställda.

Efter att Henric Nilsson slutade har flera anställda följt hans exempel; slutat och fått nya arbeten i andra församlingar.

Lag & Avtals systertidning Arbetarskydd skrev om konflikten redan för två år sedan. Den har ännu inte lösts. I september beordrade Arbetsmiljöverket åter församlingen i Skanör-Falsterbo att ta in en utomstående expert för att försöka skapa en bättre psykosocial arbetsmiljö, något de redan har gjort en gång. Församlingen har överklagat föreläggandet.

Eva Linér på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation beklagar de många konflikterna inom kyrkan.

– Det är tråkigt att det ser ut så och är en signal att ta på allvar. Vi vet att otydliga roller ofta bidrar till konflikter. Just våra roller försöker vi arbeta med i dag.

Fallet Skanör-Falsterbo vill hon inte kommentera. Men i ett projekt fokuserar nu organisationen på vad det innebär att vara förtroendevald, chef och medarbetare.

– Vi hoppas att det ska bidra till en ökad tydlighet som organisationen behöver. Vi har också arbetsgivarkonsulter utplacerade i alla stift, dit den församling som har en konflikt kan vända sig för råd och stöd.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer