Kyrkorådet bröt tystnadsplikten

2013-05-15 23:00 Ann Norrby  

Kyrkoherdens samtalslistor används som motiv för att avskeda honom. Enligt kyrkorådet visar listorna att han arbetat med annat än sitt församlingsjobb. Därför blev han avskedad. Arbetsdomstolen ska avgöra om avskedandet är lagligt.

Konflikten mellan kyrkoherden i Veddige-Kungsäters församling och kyrkorådet började redan innan han anställdes. Rådets ordförande avgick i protest mot att han fick jobbet. Efter knappt fem år som kyrkoherde avskedades han.

Församlingen anklagade honom för att ägna för mycket tid åt sina bisysslor. För att bevisa det använde församlingen samtalslistor från hans tjänstetelefon. Just detta fick kyrkorådet skarp kritik för av domkapitlet. Samtalslistorna sätter prästens tystnadsplikt på spel, menade biskopen Per Eckerdal i Göteborg.

Kyrkans Akademikerförbund, som har stämt församlingen, tillbakavisar kyrkorådets kritik om bisysslorna och alla de andra 17 punkterna som presenterats som motiv för avskedandet. Kyrkoherden har inte varit borta från jobbet utan lov, han har gjort det han har blivit beordrad och han har lämnat ut de handlingar som kyrkorådets ordförande har beställt, hävdar hans fackförbund. Dessutom har arbetsgivaren känt till allt som läggs honom till last i mer än två månader och det kan därför inte motivera avskedandet, anser Akademikerförbundet.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer