Lägre löner för nya lärare inte åldersdiskriminerande

2019-05-23 00:00 Erik Sinander  

Det var inte åldersdiskriminerande att sänka ingångslönerna för lärare i Irland med hänsyn till det irländska budgetunderskottet. Det fastslår EU-domstolen i en dom i ett mål mellan två irländska lärare och Irland.

I efterdyningarna av den irländska budgetkrisen sänktes ingångslönerna för nyanställda lärare i offentlig sektor år 2011. Lärarna Tomás Horgan och Claire Keegan väckte talan i domstol mot de lägre ingångslönerna och menade att det var åldersdiskriminering.

Lärarna menade att åtgärden var indirekt diskriminerande eftersom 70 procent av dem som anställdes år 2011 var 25 år eller yngre.

Ett motargument som anfördes i den irländska domstolen var att löne­sänkningen drabbade alla lärare som anställdes efter år 2011 oavsett hur gamla de var. EU-domstolen fick mot denna bakgrund frågan om de lägre lönerna är diskriminerande enligt likabehandlingsdirektivet.

EU-domstolen hänvisar inledningsvis i sin dom till likabehandlings­direk­tivets definition av indirekt diskriminering. Indirekt diskriminering innebär enligt direktivet att någonting, till exempel anställningstidpunkten, är skenbart neutral och i praktiken missgynnar en viss grupp om det inte objektivt kan motiveras av ett berättigat mål och om sättet att nå målet är lämpligt.

EU-domstolen anser att anställningstidpunkten är ett objektivt och neutralt kriterium som inte har något samband med de anställdas ålder.

Erik Sinander

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer