Lär dig hitta gränsen

2014-12-29 23:00 Lennart Kriisa  
Chefredaktör Lennart Kriisa. Foto: Jörgen Appelgren

I våra läsarundersökningar hamnar referaten av Arbetsdomstolens domar alltid i topp. Inte så konstigt. Att läsa domar är en utmärkt metod för att lära sig arbetsrätten. Några läsare har önskat sig ett extranummer med årets domar. Därför har vi gjort den här tidningen.

Genomläsningen kommer förhoppningsvis att göra dig kunnigare. Den avgörande paragrafen i lagen om anställningsskydd är kortfattad: ”Upp­sägning från arbetsgivarens sida skall vara sakligt grundad”. Åtta ord som inte säger ett dugg. I stället är det Arbetsdomstolens domar som sätter gränserna. Dessutom kan kollektivavtal flytta dessa. Många jurister fruktar därför arbetsrätten. Testa själv, ring valfri advokat­byrå och säg att du hamnat i en arbetsrättslig tvist. ”Nej nej, arbetsrätt kan vi inte”, kommer advokaten förmodligen att utbrista. I bästa fall får du tips om någon av de få advokatbyråer som behärskar ämnet.

Årets mest uppmärksammade fall handlar om den avskedade kyrkoherden i Veddige församling. Lokalpressen har skrivit spaltmeter om ärendet. Kyrkoherden råkade i luven på kyrko­rådet, sådant händer lite då och då. En kyrkoherde är som en vd och kyrkorådet som en styrelse. Att kyrkorådets ordförande lägger sig i hur kyrkoherden utför sina arbetsupp­gifter är inte ovanligt. En vanlig styrelse är där­emot ointresserad av hur vd:n utför sina arbetsuppgifter, den vill bara se vinst.

Men kyrkans värld handlar om annat än pengar och här blir den otydliga rollfördelningen en grogrund för konflikter. Församlingen kunde rada upp argument för avskedandet, prästen hade talat illa om kyrkorådet och ägnat en stor del av arbetstiden åt privata affärer. Att inte arbeta under sin arbetstid är förstås ett brott mot anställningsavtalet, men så enkelt är det inte i Arbetsdomstolen. Där spelar det ingen roll vem som har rätt eller fel, utan vad som kan bevisas.

Att tänka rationellt är inte det lättaste när en konflikt blivit infekterad, därför hamnar varje år ett par fall i AD med hyggligt förutsägbar utgång. I andra fall är det svårare, då balanserar konflikten på gränsen för vad som är saklig grund. Säkrast är att inte agera utan att känna sig säker på var gränsen går.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer