Lars-Anders Häggström: Parterna har inte tagit fullt ansvar för processen

2017-02-23 00:00 Karin Nilsson  
”Jag har tre kriterier för att ta ett uppdrag nu: det ska inte ta så mycket tid, jag ska kunna välja tiderna själv och det ska vara roligt”, säger Lars-Anders Häggström, opo. Foto: MAJA SUSLIN/TT

Anställningsintervjun. Lars-Anders Häggström är en av fem opartiska ordföranden inom industrins avtalsförhandlingar. – Nu är mitt uppdrag ganska lugnt men under mars har jag förstått att det blir i princip heltid.

Industriavtalet löper ut den 31 mars. De fem opartiska ord­förandena utsågs av industrins parter och har alla arbetat för någon av arbetsmarknadens parter. Lars-Anders Häggström är tidigare ordförande i Handelsanställdas förbund och sedan sommaren 2014 pensionär. Nu är han så kallad opo.

– Vi följer förhandlingarna hela vägen. Vi är inte som de medlare som utses av Medlingsinstitutet. De kommer in först när förhandlingarna har strandat.

Vad tänkte du när du fick frågan?

– Jag blev förvånad. Jag kommer från en helt annan sektor och har haft uppfattningar om industriavtalet. Inte för att jag tyckt att det varit dåligt - jag tror att det har tjänat arbetsmarknadens parter väl. Men det har funnits en tröghet i processen som jag inte tycker att parterna har tagit sitt fulla ansvar för.

Hur ska du göra det mindre trögt?

– Det finns en ambition hos parterna, men jag kan konstatera att de genom åren aldrig har lyckats få ett avtal i hamn innan opo tar över. Jag har stor erfarenhet av förhandlingar och ska försöka så gott jag kan.

Du har en lång facklig bakgrund. Hur är dina möjligheter att vara opartisk?

– Jag ser inga större bekymmer med det. Det här handlar om att se sakfrågor.

När timmen är sent slagen och det börjar bli bråttom. Är det inte lätt då att falla in i sin gamla roll?

– Det måste man så klart försöka undvika. Det har man också tänkt på. Vi fem opo:n har alla olika bakgrund för att få balans.

Hur jobbar ni fem tillsammans?

– Vi träffas kontinuerligt. Det fungerar utmärkt och jag tycker inte att man märker av något slags partsförhållande i våra samtal. Det skulle inte fungera.

Vad har du gjort hittills?

– Vår ordförande har för­delat ut de olika avtalsområdena. Tillsammans med en kollega har jag områden inom livsmedels-, kemi- och träindustrin.

Hur blir din vår?

– Det ser ännu ut som en ganska normal avtalsrörelse. Part­erna jobbar intensivt men det är förstås svårt att uttala sig om nu. Det här är ett stort och spännande uppdrag.

KARRIÄR

1983

Lokal ombudsman i ­Skellefteå.

1994

Vikarierade som central studie- och informationschef. Gav god inblick i skillnaden mellan centralt och lokalt arbete.

1999

Verkställande utskottet i förbundet.

2005

Ordförande i Handels­anställdas förbund.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer