Lars Dirke kan bli ny domare i AD

2022-08-16 16:07 Mattias Davidsson  
Lars Dirke arbetar sedan 2012 som hovrättslagman i Svea hovrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

KARRIÄR. Lars Dirke kan komma att bli ny domare i Arbetsdomstolen. Han är Domarnämndens förstahandsförslag. Regeringen väntas mycket snart fatta beslut om anställning.

Domarnämnden har intervjuat fyra av de sex sökande och kommer fram till att Lars Dirke är den som i första hand bör vara regeringens val. Lars Dirke arbetar sedan 2012 som hovrättslagman i Svea hovrätt.

I sitt utlåtande skriver Domarnämnden att Lars Dirke har ett klart försteg vad gäller skicklighet, i förhållande till övriga sökande. Då fäster sig nämnden särskilt vid Lars Dirkes långa erfarenhet som domare, där prejudikatbildning ingått samt hans mångåriga erfarenhet av arbetsrätt.

Några exempel: Sedan 1996 är Lars Dirke ersättare för vice ordförande i Arbetsdomstolen. Under sin domarutbildning var Lars Dirke tjänstledig ett år för att arbeta som sekreterare i AD. Han har omkring fyra års erfarenhet av arbete i Närings- och Arbetsmarknadsdepartementen, bland annat som rättssakkunnig. I nästan ett och ett halvt år var han sekreterare i 1992 års arbetsrättskommitté.

Lars Dirke har även tjänstgjort som särskild utredare och expert i flera statliga utredningar. Han är nyligen utsedd till särskild utredare för att se över hur väl den arbetsrättsliga beredskapsregleringen fungerar för att stärka landets försvarsförmåga.

Domarnämnden har även beslutat om ett andra- och ett tredjehandsval: Catharina Nordlander respektive Anna Middelman. Regeringen väntas fatta beslut i frågan inom kort.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer